Ege Kendi evlerini yapacaklar!

Kendi evlerini yapacaklar!

13.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kooperatifçilik modelini depremzedeler için uyguladı. Proje, Bayraklı’daki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu yapı kooperatifiyle başladı

Kendi evlerini yapacaklar

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kooperatifçilik modelini bu kez depremzedeler için uygulamaya koydu. 30 Ekim depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttaşların konut sahibi olması amacıyla Halk Konut projesi hayata geçirildi. Toplumcu belediyecilik anlayışıyla Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu model, Bayraklı’nın Manavkuyu Mahallesi’ndeki Dilber Apartmanı ile başlatıldı. Apartman sakinleri Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi’ni kurarak yapacakları yeni binalarının müteahhidi oldu. Modeli tüm depremzedelere yaymayı amaçladıklarını belirten Başkan Tunç Soyer, “Çeşitli firmalarla anlaşma sağlamaya çalışan depremzedeler, teknik ve idari bilgi eksikliğinden kaynaklı güvensizlikler yaşıyor ve artan maliyetlerin baskısı altında karar vermekte zorlanıyor. Müteahhitler de her geçen gün artan maliyetler ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle yüksek risk fiyatlıyor ve dolayısıyla projeler depremzedeler tarafından mali anlamda erişilebilir olmaktan çıkıyor. Aynı kentsel dönüşüm çalışmalarımızda olduğu gibi orada elde edilen rant da o binadaki kooperatif üyesi daire sahipleri arasında paylaştırılmış olacak” dedi.
Süreç, EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş’nin oluşturduğu Ortak Girişim ve kooperatif tarafından yürütülecek. Ortak Girişim ile Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi arasında 15 Haziran’da sözleşme imzalanacak.

Haberin Devamı

Çevre dostu proje

Yeni binalar için yapı sağlığı izleme sistemi, yeşil çatı ve güneş enerjisi sistemleri hayata geçirilecek. Yağmur suyu hasadı sistemi de inşa edilecek, Akdeniz kentlerinin dokusunu yansıtacak cephe tasarımları uygulanacak. İnşa edilecek binalarda iklim krizinin etkilerinin en aza indirilebilmesi amacıyla A sınıfı enerji kimlik belgesi hedefleniyor.