Ege Korkutan israf

Korkutan israf

27.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Düzenlediği panelle gıda israfına dikkat çeken DEÜ, Türkiye’de günlük ekmek israfı maliyetinin 15 milyon lirayı bulduğunu kaydetti

Korkutan israf

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Koordinatörlüğünde yürütülen, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve beş ülkeden 6 proje ortağının yer aldığı Avrupa Birliği Erasmus+ Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklık Projesi kapsamında düzenlenen ‘Gıdanın Sürdürülebilir Tüketimi Paneli’nde Türkiye’deki gıda israfının korkutucu boyutlarına dikkat çekildi. Programda konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Oktay Darcan, Türkiye’de günlük ekmek israfının maliyetinin 15 milyon lirayı bulduğunu söyledi.
Ekmeğe saygı yetmiyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir süredir sürdürdüğü ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ projesinin DEÜ’nün yürüttüğü proje ile örtüştüğü kaydeden ve “Ekmeğini İsraf Etme” projesinin detaylarından bahseden Darcan, şöyle konuştu:
“Türkiye’de ekmek israfı kabaca günlük 15 milyon liraya ulaştı. Bizler yere düşen ekmeği alıp, öpüp alnımıza götürerek saygı gösteren bir milletin evlatlarıyız. Ama bu saygıya tezat olarak ekmeği israf eden de bir tüketici alışkanlığına da sahibiz. Eylemlerimizle söylemlerimizin bir olması için biz bıkmadan usanmadan her gün insanlarımıza israfa karşı farkındalık kazandırmamız gerekiyor.”
Mobil uygulama
Panelde, DEÜ İMYO Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü’nden Doç. Dr. Zeki Atıl Bulut tarafından da, sürdürülebilir bir gıda tüketimi için yetişkinlerin bilinçlendirilmesini amaçlayan ‘mysuscof’ uygulaması tanıtıldı. Ücretsiz mobil uygulamanın ocak ayında kullanıma sunulacağınu belirten Bulut, “Proje kapsamında şu ana kadar 5 binden fazla tüketiciye temas ettik. Araştırmalarımız sonunda gıda etiketlerini anlama konusunda kendini yeterli olarak ifade eden yetişkinlerin bile gıdaların ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ ve ‘son tüketim tarihi’ arasındaki farkı bilmedikleri sonucuna ulaştık. Bu fark bile dünyamızda zaten kısıtlı bulunan gıdanın israfını artırıyor” dedi.