Ege Menderes’te çöp kalmayacak

Menderes’te çöp kalmayacak

23.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kuracakları modern katı atık bertaraf tesisiyle ilçede çöp diye bir şey kalmayacağını belirten Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, “Elektrik ve enerji üretimi için sistemler kuracağız. 1000 kişiye de istihdam sağlanacak” dedi

Menderes’te çöp kalmayacak

İzmir Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Milliyet Ege’yi ziyaret etti, önemli açıklamalarda bulundu. Kuracakları katı atık bertaraf tesisiyle örnek olacaklarını belirten Kayalar, “ÇED raporunu bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

- Kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisi hakkında bilgi verir misiniz?

Modern bir katı atık bertaraf tesisi kurmayı planlıyoruz. Katı atık bertaraf tesisi olacak. Bu tesislerde depolama alanı bulunmuyor. Aktarmadan gelen preslenmiş çöpler, sızdırmaz TIR’larla direkt olarak fabrikanın içerisine girecek. Büyük beton alana çöpler dökülecek ve oradan bantlar aracılığıyla metal, kâğıt, cam, plastik olarak ayrıştırılacak. Evsel atıklar da fermantasyon sistemiyle gübre haline getirilecek. Yani burada çöp diye bir şey kalmayacak. Çöpler yapılacak işlemlerden sonra kum, taş, toprak, kül haline gelecek. Bu proje, yaklaşık olarak 312 hektarlık bir alana kurulacak. Bu alanın 112 hektarlık kısmı kullanılacak, kalan 200 hektarı ise yeşil alan olarak kalacak. Yeşil alana da sera yapmayı düşünüyoruz. Elektrik ve enerji üretimi için sistemler kuracağız. Buradan üretilecek elektrik, yaklaşık 40-50 ailenin 1 aylık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Ayrıca su faturalarına katı atık bedeli yansımayacak. Bu da elektrik faturalarının ucuzlaması anlamına geliyor. Çevreden 1000 kişiye istihdam sağlaması açısından çok değerli. Menderes ve çevresinde yaşayan kişilere yeni iş imkânı sunacak olması, bizi ayrıca mutlu ediyor. Şu an Menderes Belediyesi olarak ÇED raporunu bekliyoruz. O rapora göre hareket edeceğiz.

Haberin Devamı

‘Ambulans sayısı artacak’

- 2020’de yaşama geçirmek istediğiniz projeler neler?

Bu sene, ilk kreşimizi açmak için uğraşıyoruz. 4-5 kreş açacağımızı söylemiştik. Bunun yanında sözleşmesi sona eren kafeteryalarımız bulunuyor. Bu kafeteryaları belediyemize kazandıracağız. Bizden önce ihale yoluyla işletilen bu kafeteryalarda satılan ürünlerin fiyatı, halkımızı bir hayli zorluyordu. Sahil kenarındaki kafeteryalarımızı kendimiz işletmeye başlayacağız. Bu sayede Menderes’te yaşayan halkımıza daha ucuz, daha kaliteli hizmet sunacağız. Sahillerimize de düzenleme yapmayı planlıyoruz. Çevre düzenlemesi, temizliği, bakımı bizim önem verdiğimiz bir konu. İlk etapta Ortaköy ve Gümüldür’de bu çalışmalarımızı başlatacağız. Yürüyüş alanları, kafeteryalar, spor alanları oluşturarak insanlarımıza hizmet edeceğiz. Önem verdiğimiz bir başka konu, evde sağlık hizmetleri. Bu konuda çok iyi geri dönüşler aldık. İnsanlarımız bu hizmetimizden memnun kaldıklarını dile getiriyor. Evde sağlık hizmetlerimiz için bir alan yapmayı düşünüyoruz. Ambulans ve araçlarımızı halkımız için artıracağız. Bu hizmetin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Üzerinde düşündüğümüz bir başka konu ise meydanlarımız. Nisan ayında Menderes’in girişinde bulunan meydandan belediye binamızın önüne kadar kaldırımları yenileyerek ışıklandırma yapacağız. Menderes’e yeni bir meydan kazandıracağız. Bu gibi işlerde maddi imkânsızlıklar işimizi zorlaştırıyor. Para kaynağı bu noktada en büyük sorunumuz. Gelir olmazsa hizmet de olmaz.

Haberin Devamı

‘Başkanlığa alıştım’

- Menderes’in borcu ne kadar?

135 milyon lira borcumuz bulunuyordu. Yaklaşık olarak 15 milyonunu ödedik. Gelirimiz, her ay 6-7 milyon lirayı buluyor. Fakat, sabit giderimiz de bir o kadar var. Gelen ücretlerle krediler ödeniyor. Önümüzdeki 1-2 seneyi de borçlarımızı ödeyerek geçireceğiz. 2 sene sonra rahatlayacağımızı düşünüyorum. Maaşlarımızı ve borçlarımızı her ay düzenli ödemeye gayret ediyoruz. Belediyemiz şirket gibi her ay maaşları, kiraları ödüyor, esnafa olan borcunu kapatıyor. 9 aydır yatıramadığımız maaş olmadı. Bütçemize göre borcumuz fazla. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım alıyoruz ancak bu bize yeterli gelmiyor. Belediye başkanlığına da alıştık. İlk zamanlarımızda biraz zorlanmamıza rağmen şimdi daha iyi durumdayız. Bu da çalışmalarımızı direkt etkiliyor. İçerideki kadromuzu yeni kurduk. Hesaplarımız, harcamalarımız, giderlerimiz-gelirlerimiz yavaş yavaş yerine oturuyor. Menderes’te yaşayan halkımız, her şeyin en iyisini hak ediyor. Onlar için uğraşıyoruz. Yaptığımız projelerle elde edilen geliri katlamak için çabalıyoruz. Önceki dönemde görev yapan başkanlar, belediyemize iyi gelir getiren yerleri satmışlar. Elimizde tapular bulunuyor, ancak bu yerler düşük gelir sağlayan yerler.

Haberin Devamı

‘Hepsini yıkacağız’

Haberin Devamı

- Hobi bahçelerinde durum nedir?

Hobi bahçeleriyle ilgili ilk çalışmaları yapan benim. Hiçbir belediye başkanı, bu konuda ceza uygulaması yapmadı. İşlemleri hızlandırarak ceza kesmeye başladık. Şimdi de yıkımı için uğraşıyoruz. Menderes’te bu işi yaptırmamaya çalışıyoruz fakat insanlar devam ediyorlar. Bu kötü tablonun önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu konuda bizim yapabileceğimiz işlemler kısıtlı. Devletimizin bu konuda bir yaptırım uygulaması şart. Sayı olarak çoklar ve her geçen gün artıyorlar.
Tapuları olmamasına rağmen insanlar bu bahçelere ciddi paralar veriyor. Bu alanları ihaleye vererek yıkmaya çalışıyoruz. İnsanlar hobi bahçelerine yüzme havuzları, kafeteryalar, basketbol potaları koyarak oraları site haline getirmişler. Avrupa’da da örneklerini inceledim. Avrupalılar, hobi bahçelerini sabah açıyor, akşam da kapatıp kendi evlerine gidiyor. Öte yandan, oradaki insanlara sadece su imkânı sağlanıyor. Avrupa’daki örneklerinde yalnızca tarım amaçlı kullanılan bu hobi bahçeleri, bizim ülkemizde amacından sapmış durumda. İnsanlarımız bu alanları kendilerine özel yazlıklara, villalara dönüştürmüş durumda. Devletimizin en kısa sürede bu işe el atması gerekiyor. Biz de yıkım kararını aldık. 1-2 ay içerisinde tüm hobi bahçelerinin işlemini tamamlayıp hepsini yıkmayı düşünüyoruz.