Ege Müsilaj kapıda!

Müsilaj kapıda!

12.10.2021 - 00:20 | Son Güncellenme:

Deniz marulu, birçok kuş türünü konuk eden İnciraltı’ndaki Çakalburnu Lagünü’ne yayılmaya başladı. Prof. Dr. Tanrıkul, “Eğer engel olamazsak müsilaj gelecek” dedi

Müsilaj kapıda

HALİL ŞAHİN AA - İzmir Körfezi’nin kuzeyinde görülen deniz marulu, güney yakada flamingo, ördek, ak balıkçıl, sakarmeke ve martı gibi kuşları konuk eden İnciraltı’ndaki Çakalburnu Lagünü’nde de görüldü. Karşıyaka Bostanlı sahilinde kıyıya yakın noktaları yeşile bürüyen deniz marulu, karşı kıyıda kalan İnciraltı’ndaki Çakalburnu Lagünü’nde de görülmeye başlandı. Flamingo, ördek, ak balıkçıl, sakarmeke, martı gibi kuşları konuk eden lagünde suyun üzerinin önemli bir kısmı deniz marullarıyla örtüldü.

Haberin Devamı

‘Deniz kirliliğine bağlı’

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, bir alg türü olan deniz marullarının çevresel ve beslenme şartlarının uygun olması halinde aşırı çoğalabildiğini söyledi. Deniz marullarının sudaki fosfor, azot gibi maddelerden beslendiğini kaydeden Tanrıkul, “Sularda, özellikle körfezlerde azot ve fosforun artmasının nedeni yüzde 90 ihtimalle evsel atığa bağlı kirliliktir. Evsel atıklar dereler ya da kanalla denize ulaşıyor. Sudaki değerleri kritik noktalara geldiği zaman alglerin üremesinde iyi bir besleyici ortam oluşturuyor. Şartların değişmesiyle ölüyorlar. Problem öldükten sonra ortaya çıkıyor. Çürümesiyle beraber suda daha kötü bir kimyasal kirlilik meydana getiriyor. Kıyılarda kirli bir görüntü oluşuyor. Çürümesiyle beraber bir hidrojen sülfür havaya karışıyor, bu da insanları rahatsız edecek bir kokuşma ortamı oluşturuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Deniz marullarının her geçen gün sığ sular ve kıyılarda artacağına inandığını kaydeden Tanrıkul, deniz marullarını “müsilajın öncüsü” olarak adlandırdı. Deniz marullarının temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkul, “Eğer deniz marulu üremeye başladıysa akabinde, gelecek yıllarda müsilajın da İzmir Körfezi’nde oluşması için bir engel kalmayacak” dedi.