Ege Müziğin İzmir’den yükselen ‘Yıldız’ı: SUNSHINE BAND

Müziğin İzmir’den yükselen ‘Yıldız’ı: SUNSHINE BAND

31.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Onlar, kurucu şef Muhittin Yıldız yönetiminde ülkenin müzikal yolculuğuna İzmir’den ışık tutmak üzere yola çıktı. Napolitenden caza, Latin’den popa geniş yelpazede müzik yapan Sunshine Band, Türkiye markası olma yolunda...

Müziğin İzmir’den yükselen  ‘Yıldız’ı: SUNSHINE BAND

Muhittin Yıldız yönetimindeki İzmirli Sunshine Band Orkestrası, Türkiye markası olma yolunda... Sayıları 70’e ulaşan ve tamamı İzmirli müzisyenlerden oluşan grup, güçlü altyapısı, zengin repertuvarı ve sıra dışı sahne performansıyla izleyenleri adeta büyülüyor. Ülkenin en kaliteli canlı orkestra performanslarından birini sergileyen Sunshine Band; napolitenden jazza, Latin’den oldiesden soula, rocktan ve Türk popuna oldukça geniş yelpazede müzik yapıyor.
Bir zamanların dünyaca ünlü orkestraları ‘James Last’ ve ‘Paul Mauriat’ı izledikten sonra günün birinde böyle bir orkestrayı Türkiye’ye kazandırmayı hayal ettiğini anlatan Sunshine Band’ın kurucu ve şefi Muhittin Yıldız’la kaliteli bir müzik sohbeti yaptık.

Müzik kariyeriniz nasıl başladı?
Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunuyum. İzmir Devlet Opera ve Balesi’ne orkestra sanatçısı olarak atandım. Operada yaklaşık 20 yıl çalıştım. Bu süreçte gerek kendi olanaklarımla gerekse Devlet Opera ve Balesi’nin sağladığı imkanlarla Amerika’da, İngiltere’de ve Almanya’da müzikal çalışmalar yaptım. Bu tecrübelerin, Sunshine Band’ın oluşumuna büyük katkısı oldu.

Sunshine Band fikri nasıl doğdu?
Uzun yıllar öncesinde hayal ettiğim bir projeydi. Bir zamanların dünyaya damgasını vuran James Last ve Paul Mauriat gibi orkestralarını izledikten sonra günün birinde böyle bir orkestrayı Türkiye’de oluşturmayı hayal etmiştim. Çok sayıda müzisyeni bu projeye inandırıp bir çatı altında toplamak ve finanse etmek kolay bir şey değildi. Ama nihayetinde bana inanan değerli müzisyen arkadaşlarımla güçbirliği yaparak, 1 Eylül 2007’de Sunshine Band’ı kurduk.

Orkestradaki görevleriniz neler?
Piyano ve klavyeli enstrümanlar çalıyorum. Orkestra şefliği yapıyorum.

Konserlere nasıl hazırlanıyorsunuz? Nerede prova yapıyorsunuz?
Hangi parçaları çalıp söyleyeceğimizi solist arkadaşlarla kararlaştırıyoruz. Sonrasında gruplar halinde provalara başlıyoruz. Nefesli grubuyla, yaylı grubuyla, altyapı ve solistlerle ayrı ayrı provalar yaparım. Böylece çalacağımız parçaları daha detaylı çalışmış oluruz. Tüm orkestrayla provayı ise genelde konser günü gerçekleştiriyoruz.

Repertuvarınız ağırlıklı olarak hangi tür müziklerden oluşuyor?
En popüler jazz, funk, pop, r&b, soul, oldies, Latin müziklerinin yanı sıra zengin Türkçe müzikler de yapıyoruz.

İzmir’de kış boyunca birçok başarılı konsere imza attınız. Yaz nasıl geçecek?
Özel etkinlikler dışında Çeşme Alaçatı’da Lanila Club’da ve henüz kesinleşmemekle birlikte Kuşadası, Bodrum ve Antalya’da konserlerimiz ve özel partilerimiz olacak.

Yarınlara dair düşünceleriniz neler?
Daha geniş kitlelere ulaşmak istiyoruz. Bu amaçla çok keyifli bir albüm hazırlamayı planlıyoruz. Bu yönde oldukça yoğun talep var. Böylece dinleyenlerimizin evlerine de konuk olacağız. Albümde kendi bestelerime yer vermek istiyorum. Oldukça özen gösteriyoruz. Büyük ses getireceğine inanıyorum.


Seran Bilgi... O aslında bir kimya mühendisi
Müziğe nasıl başladınız?
Erken yaşta piyano dersleriyle başladım. Ancak isteğim hep şarkı söylemekti. Ortaokul ve lise yıllarımda bana daha uygun olduğuna karar vererek gitara başladım. Sonra üniversitede üç yıl şan dersi aldım. Ben aslında kimya mühendisiyim ve Tüpraş İzmir’de planlama şefi olarak çalışıyorum.

Sunshine Band’la yolunuz nasıl kesişti?
Muhittin Bey’le 3.5 yıl önce tanıştım. O dönemde Sunshine Band yeni kurulmuştu. Muhittin Bey’le birkaç defa görüştük. Bu işe nasıl büyük bir ciddiyetle, inançla, istekle sarıldığını görmek, beni çok etkiledi.


Evrim Özkaynak... Müzik severlere ilkleri sunuyoruz
Müzik kariyerinizden ve Sunshine Band’deki konumunuzdan bahseder misiniz...
Sunshine Band’ın solist kadrosundayım. Okul ve sahne süreçlerimin dışında Amerika’da ve İtalya’da caz eğitimi bursları, workshop çalışmaları, yarışmalar ve özel derslerle kendimi geliştirmeye devam ettim ve ediyorum da. 15 yıldır da gitar çalıyorum. Bazı performanslarımızda bu enstrümanı da kullanıyorum. İcra ettiğimiz repertuvarın, Türkiye’de ilkleri barındırdığını düşünüyorum. Bu yaklaşım, bir solist olarak projelerimize sıkıca sarılmamı da sağlıyor.


Savaş Aysal... Burada olmak bana gurur veriyor
Sunshine Band’a nasıl başladınız?
Muhittin Bey’le yıllardır arkadaşlığımız zaten vardı. Bu orkestra benim de hayal ettiğim bir olaydı. “Evet” dedim ve başladık. Şu anda tüm Türkiye’de tercih edilen bir orkestranın solisti olmak bana gurur veriyor.