Ege Myomlar nasıl tedavi edilir?

Myomlar nasıl tedavi edilir?

27.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Opr. Dr. Gökhan Öna, “Tüm myomların cerrahi ile çıkarılmasına gerek yoktur. Ancak bazıları kısırlığa ve düşüklere neden olabilir” dedi 

Myomlar  nasıl  tedavi edilir

Ekol Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Önal, rahim ve rahim ağzında görülen, rahimdeki düz kas hücrelerinin anormal büyümesi ile oluşan genellikle iyi huylu olan ve yaklaşık 5-6 kadında bir görülen myom adı verilen kitleler hakkında bilgiler verdi. Myomların nadiren kötü huylu olabildiğini belirten Opr. Dr. Önal, “Kistlerin ise çeşitleri (çikolata kisti, dermoid kist vs.) olup kötü huylu olma olasılığı da olabilmektedir. Myomların bir kısmı hiç bulgu vermediği gibi bazılarının büyüklüğü, yerleşim yeri ve sayısına göre yol açtığı semptomlar da değişir. En sık yol açtığı yakınmalar; kasık ve karın ağrısı dolgunluk ve basınç hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, yoğun ve uzun süren adet kanamaları ya da ara kanamalardır. Myomların endometriuma (rahmin iç tabakasına) bası yapmasından dolayı anormal kanamalar görülür. Hatta bu tip myomlar kısırlığa ve düşüklere de neden olabilmektedirler” diye konuştu.
Jinekolojik muayene ve ultrason ile myomların hemen hemen çok büyük bir kısmına tanı konabildiğini ifade eden Opr. Dr. Gökhan Önal, “Tüm myomların cerrahi ile çıkarılmasına gerek yoktur. Düzenli takip yeterlidir. Ama ciddi ağrı, basınç hissi, düzensiz ve aşırı kanama yakınmaları yapan ya da kısa sürede büyüyen, sayısında artış olan, kısırlık veya düşüğe neden olan myomlar cerrahi olarak alınmalıdır. Myomların yeri ve büyüklüğüne göre ameliyatlar açık, kapalı (laparoskopi, histeroskopi) olarak yapılabilmektedir. Genç yaşta olan ve gebelik planlayan hastalarda bu konuda tecrübeli jinekologlar tarafından Rahim Koruyucu Cerrahi ile rahim alınmadan çok sayıdaki myomlar bile alınabilmektedir” dedi.