Ege Öğrenci yurtları için çağrı yapıldı: Sorumluluk herkesin

Öğrenci yurtları için çağrı yapıldı: Sorumluluk herkesin

27.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üniversite öğrencilerinin ‘Barınamıyoruz’ çığlığına kayıtsız kalmayan valilikler, belediyeler, üniversiteler ve iş dünyası; yüzlerce öğrenciye kalacak yer sağladı

Öğrenci yurtları için çağrı yapıldı: Sorumluluk herkesin

Çok sayıda üniversiteye ev sahipliği yapan İzmir ve Ege Bölgesi, yüzyüze eğitimin başlamasıyla öğrenci akınına uğradı; ancak farklı kentlerden gelen gençler, ev ve yurt sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. Geceleri parklara sığınan ve seslerini ‘Barınamıyoruz’ pankartlarıyla duyuran öğrencilere yerel yönetimler sahip çıktı. Valilikler ve belediyelerin çalışmaları sonucu kalacak yer sorunu bir nebze olsun çözüldü.

Haberin Devamı

Devamı gelecek

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte kalacak yeri olmayan 328 üniversite öğrencisinin, okullarının konumuna en uygun yurt, misafirhane ve otellere 1 ay boyunca ücretsiz olarak yerleştirildiğini bildirdi. 194’ünün kız öğrenci olduğunu belirten Köşger, “SMS ile gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Taleplerini karşılanmaya devam ediyoruz” dedi.
Balıkesir Valiliği de, barınma sorunu çeken öğrencilerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait yurtlara yerleştirmelerinin yapıldığı duyurdu. Geçici konaklama için henüz yurtlara yerleşemeyen gençler ilgili de, Valilik koordinasyonunda Büyükşehir Belediyesi ve üniversitelerle işbirliği halinde sorunun çözümü için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

DEÜ önlemini aldı

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Necat Hepkon Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin Seferihisar’da barınma sıkıntısı yaşaması ihtimaline karşı önlem alarak misafirhane hizmeti başlattı. “DEÜ Fevziye Hepkon Spor Bilimleri ve Sporcu Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi binasında oluşturduğumuz misafirhane ile öğrencilerimizin yeni akademik yıla huzurlu bir başlangıç yapmalarını sağlayacağız” diyen Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Tüm imkanlarımızla, aileleri tarafından bizlere emanet edilen evlatlarımızın her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı. Öte yandan DEÜ’ye bağlı öğrenci yurtlarında da 4 Ekim 2021’de başlayacak akademik takvim öncesinde tüm eksikler giderildi, bakım ve onarımlar tamamlandı.

Büyükşehir yurt inşa edecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, STK’larla düzenli olarak yaptığı toplantıların sonuncusunda, BASİFED ile birlikte yurt sorununu masaya yatırdı.
Kısa vadede yurt kiralama, kendilerine ait misafirhaneyi yurda çevirme ve diğer yurtlardan kapasiteleri kapsamında kontenjan kiralama önlemlerini aldıklarını söyleyen Soyer, şöyle konuştu:

İş dünyası desteğe hazır

“İki yurt kiralanması ile ilgili bir yol aldık. Bir Buca’da bir de Bornova’da yurt kiralıyoruz. Örnekköy’deki misafirhanemizi boşaltarak yurda dönüştürüyoruz. Evka-3’de en az 500 ila 800 kapasiteli planladığımız yurt binasının ihalesini yaparak 2022’de inşaatına başlamayı hedefliyoruz. Öte yandan her bir yurttan kapasiteleri oranında kontenjan almak istiyoruz. Bu kontenjanların ücretinin büyük bölümünü İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üstlenerek öğrencilere destek olmayı planlıyoruz. Gelir durumu düşük 5 bin öğrenciye ayda 400 lira destek imkanı yaratmıştık, bunu da önümüzdeki aydan itibaren hayata geçiriyoruz.”
Büyükşehir’e çalışmalarında destek olmak istediklerini ifade eden BASİFED Başkanı Mehmet Ali Kasalı da, “İzmir’deki devlet üniversiteleri kent içinde değil ve önemli miktarda arazileri mevcut. Bu konuda üniversiteler ile işbirliği yaparak belediye, üniversite iş dünyası olarak kalıcı çözümler üretmek sanıyorum en doğrusu olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yunusemre ve Şehzadeler’de öğrencilere yardım eli uzandı

Yunusemre Belediyesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ni kazanan fakat KYK veya herhangi bir yurda yerleşememiş öğrencilerin geçici konaklama ihtiyacını karşılamak için harekete geçti. Mağduriyet yaşayan öğrencilerin 444 62 09 nolu Çağrı Merkezi’ni aramasını isteyen Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, “Bünyemizdeki misafirhaneler ile çeşitli konaklama merkezlerinde barınma sıkıntısı yaşayan öğrencilerimizi ağırlayacağız. Onlar bu sıkıntıyı aşana kadar yanlarında ve yardımcı olacağız” dedi. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, “Şehrimize gelen öğrenci kardeşlerimiz bilsinler ki bugünden sonra bizim misafirlerimizdirler. Barınma ihtiyaçlarında bütün imkanlarımız ile yanlarındayız. Hiçbir öğrencimizi sokakta bırakmayız. Beyaz Masa birimimize müracaat edebilirler” ifadelerini kullandı.

Yazarlar