Ege Ölümünün 50. yılında unutulmadı

Ölümünün 50. yılında unutulmadı

09.07.2023 - 00:15 | Son Güncellenme:

Dünya Taekwondo Federasyonu tarafından ‘Büyük Usta’ unvanı verilen Doğan Akkaya, ilham kaynağı olan Bruce Lee’yi vefatının 50. yılında mezarı başında andı.

Ölümünün 50. yılında unutulmadı

Reyting rekorları kıran aksiyon filmleri ve dizilerin başrol oyuncusu, taekwondo şampiyonu ve Dünya Taekwondo Federasyonu tarafından ‘Büyük Usta’ unvanı verilen Doğan Akkaya, kendisine örnek aldığı Uzakdoğu sporlarının unutulmaz ismi Bruce Lee’yi ölümünün 50. yıldönümünde unutmadı. Amerika’ya giden Akkaya, ünlü ismi mezarı başında andı. Türkiye’den Almanya’ya, yine Türkiye’ye ve İzmir’e uzanan yaşam çizgisinde taekwondo şampiyonlukları, dizi ve film oyunculuğu, prodüktörlük, şarkı sözü yazarlığı gibi kilometre taşları bulunan Akkaya, kendisine Uzakdoğu sporları dünyasının kapılarını açan ilham kaynağı Bruce Lee’yi unutmadı.  

Haberin Devamı

‘Minnet borcum var’ 

Geçtiğimiz günlerde Amerika’ya giden Akkaya’nın ilk durağı Seattle’deki Bruce Lee’nin mezarı oldu. Akkaya, Lee’nin mezarını ziyaret etmenin kendisi için minnet borcu olduğunu söyledi, “Bruce Lee’ye minnet borcum var. Odamdaki posteriyle konuşur, ‘Bruce hocam, ruhun beni duyuyorsa yardımcı ol, ben de senin gibi iyi bir dövüşçü, iyi bir sporcu olayım, siyah kuşağım olsun’ derdim. Hepsi oldu, şükür Allah’ıma. Çok şampiyonluklarım oldu. Hiçbir müsabakadan kaçınmadım, sokakta da kimseden korkmadım. Dünya Taekwondo Federasyonu (WTF) bana ‘Büyük Usta’ unvanını bile verdi. Ben de çok yıllar hocalık yaptım” dedi.  

Bruce Lee’ye çocukluktan kalan minnet borcunu ödemek için Amerika yollarına düştüğünü kaydeden Akkaya, “20 Temmuz, Bruce Lee’nin bu dünyadan ayrılışının 50. yıldönümü. Büyük usta Bruce Lee’nin mezarını ziyaret etmek için Seattle’a uçtum. Onun mezarını buldum, çiçek koydum, dua ettim. Şimdi içim rahat. Önümüzdeki yıllarda da imkanım oldukça, fırsat buldukça Amerika’ya gittiğimde yine onun mezarını ziyaret edeceğim. Sporun verdiği başarma duygusunu rehber edinen gençlerimize de Bruce Lee’nin hayat hikayesinden ders almalarını öneririm” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Yılmadı

Babasından kendisini dövüş sanatları okuluna göndermesini isteyen, ancak babası kavga sevmediği için bu isteğini geri çevirince ağabeyleri ve annesinin yardımıyla jiu jitsu spor salonuna yazılan Akkaya, karate ve judo karışımı bu sporda aradığını bulamadı. Doğan Akkaya, “Hem hocalar çekik gözlü değildi, üstelik hiç biri Bruce Lee’ye benzemiyordu. Boks ve kung-fu öğrendim ama içimde hala başka bir tutku vardı. Okula giderken trenin penceresinden bir binanın duvarında havada uçan tekme atan bir adam posteri gördüm. Bir gün okula gitmedim, o binanın olduğu yerdeki istasyonda trenden indim. Kapıdan girince ne göreyim, çekik gözlü, üzerinde dobok (taekwondo elbisesi) olan 1.80 boyunda iri yapılı, üstelik Bruce Lee’ye benzeyen bir adam. Beni fark etti hemen. Uzun uzun baktı, ‘Okul kalabalık ama bir prova dersi yapalım’ dedi. O günden bu yana 45 yıldır Alman Milli Takımı’nın da antrenörlüğünü yapmış olan Koreli hocam Shin Boo Young ile beraberiz” ifadesini kullandı.