Ege Prostatla ilgili şikâyeti olan soğuğa çıkmasın

Prostatla ilgili şikâyeti olan soğuğa çıkmasın

24.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Soğuk havanın doğrudan prostata neden olmayacağını belirten, Üroloji Uzmanı Dr. Ümit Yıldırım, “Sadece şikâyeti olanların genel olarak soğuğa çıkmamasını öneriyoruz. Mevsimsel hiçbir şey prostat yapmaz. İdrar tutma kaslarında soğuğa bağlı spazm olduğu için idrar yapma zorlukları oluyor” dedi.

Prostatla ilgili şikâyeti olan soğuğa çıkmasın

Özel İzmir Gazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yıldırım, soğuk havaların prostat yapmayacağını belirtti. Prostatın bir organ olduğunu belirten Yıldırım, “İdrar kesemizin çıkışında bulunan içinden işeme kanalının geçtiği bir organ. Bu organ özellikle çocuk sahibi olunmasında, yani meninin içindeki bazı maddelerin salgılanmasında önemli görev üstleniyor. Fakat bu organın bir negatif yönü var. Erkeklik hormonuna duyarlı bir organ. Bu yüzden yaşla birlikte erkeklik hormonuna duyarlılığı kişiden kişiye değişmekle birlikte büyüyor. Bu büyüme şekli işeme kanalını kapatma şeklinde olursa idrar şikâyetleri ortaya çıkıyor. Buna da iyi huylu prostat büyümesi adı verilmektedir. İyi huylu prostat büyümesi de küçük tuvaleti bir azap haline getiriyor” dedi.

Haberin Devamı

Havalar soğuyunca hastaların şikayetlerinin arttığını belirten Op. Dr. Yıldırım şöyle devam etti: “Mevsimsel olarak hiçbir şey prostat yapmaz. Soğuk havalarda özellikle ayaklarınızı üşüttüğünüzde ve soğuk yerlerde kaldığınızda idrar tutma kaslarında soğuya bağlı spazm olduğu için kişilerde idrar yapma zorlukları oluyor. Bu tür prostata bağlı şikâyeti olan hastalara soğuk yerlerde kalmayın uyarısında bulunuyoruz.”

Yaşam uzadı, menopoz süresi de arttı

Özel Ege Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ferit Tuna, menopoz dönemi belirtileri ve sebepleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

“Menopoz, genelde 40 yaş ile 55 yaşa kadar geçen süre içinde görülen, önceleri adet kanamalarının düzensizleşmesiyle, daha sonra ise kesilmesiyle oluşan bir dönemdir” diyen Dr. Tuna, şöyle devam etti: “Menopoz dönemi, kadınların psikolojik sistemini de etkilemektedir. Kadınlar, kendilerinin artık eskisi gibi olamayacaklarını ve yaşlandıklarını düşünürler. Bu teknik olarak mümkün değildir.”

Haberin Devamı

‘Sevindirici bir durum’

Menopozun sebeplerinin, kadınlık hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonlarının azalması olduğunu belirten Op. Tuna, “Eski dönemlerde sıklıkta görmediğimiz menopoz hastaları artık heryerde var. Bu durum sevindirici, kişinin menopoz dönemine vardığının bir göstergesidir. Eskiden menopoza girmeden çok kişi vefat ediyordu, şimdi belirgin bir hasta popülasyonu var” dedi.