Ege Sahte sigortalılıkla sıkı mücadele

Sahte sigortalılıkla sıkı mücadele

29.03.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, kayıt dışı istihdam ve sahte sigortalılıkla mücadelenin bir memleket meselesi olduğunu belirtti.

Sahte sigortalılıkla sıkı mücadele

Sahte sigortalılığın tıpkı kayıt dışı istihdam gibi SGK’nın temel mücadele alanlarından biri olduğunu ifade eden Kurt, “Sigortalılarımızın hak ve hukukunu gözetmeye, Hazinenin her bir kuruşunu  muhafaza etmeye memuruz. Kayıt dışı istihdamla olduğu gibi bu alanda da sürekli denetim faaliyetlerimiz kararlılıkla devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Çalışanlara uyarı

Sahte sigortalılığın, bir kişinin işyerinde hizmet sözleşmesine tabi olarak gerçekte çalışmadığı halde, yalnızca kayıt ve belge üstünde sigortalı gösterilme işlemi olduğunu ifade eden Kurt, “Sigortalı bildirildiği işyerinde gerçekte çalışmayan kişi başka bir işyerinde çalışıyor olsa dahi, fiilen çalışmadığı işyerinden bildirilen sigortalılığı da sahte sigortalılık sayılır” uyarısı yaptı.

Ödemeler geri alınıyor

Verilen cezalara da değinen Kurt, “Kişilerin sahte olduğu tespit edilen hizmetlerinin iptali sonrasında aylık şartları ortadan kalkmış ise emekli aylıkları iptal edilerek, yersiz ödendiği anlaşılan aylıklar faizi ile tahsil ediliyor. Yine sahte hizmetlerin iptali sonrasında yararlanma koşullarının kaybedilmesi halinde; ödenen rapor paraları, emzirme ödenekleri gibi her türlü gelir için borç takibi yapılıyor. Örneğin işsizlik sigortasından sağlanan yardımlar hakkında Çalışma ve İş Kurumuna bilgi veriliyor. Bu kişilerin kendileri veya bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yapılan hastane, eczane, medikal malzeme gibi sağlık giderleri hakkında yasal takibat başlatılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kontrol edebilirsiniz

Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri veya e-Devlet üzerinden alınan tescil ve hizmet dökümünün sol tarafında, sahte olduğu tespit edilen çalışmalar (S) kodu ile işaretli olarak yer alır. Fiilen çalıştıkları işyeri dışında farklı bir işyerinden sigortalı olarak bildirildiğini tespit eden sigortalılar, ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezini arayarak ihbarda bulunabilir.