Ege Sandal’dan çağrı

Sandal’dan çağrı

22.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

30 Ekim 2020’deki depremde Bayraklı’nın önemli bir sınav verdiğini belirten Belediye Başkanı Sandal, TOKİ’ye çağrı yaptı, “Burada arsalar hazır, yıkılan evlerin yerine konut yapabilirsiniz” dedi

Sandal’dan çağrı

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, kent gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bayraklı’nın İzmir’in kalbi olarak benimsendiğini kaydeden Sandal, bir dönem daha belediye başkanlığı yapmak istediğini kaydetti, Bayraklı’da başkanlık düşünenlere de “Ellerini yüzlerine çevirip avuçlarına baksınlar, gereği orada var zaten. Avuçlarına baksınlar” dedi.

Haberin Devamı

İzmir’in ilk kurulduğu merkez ve yeni kent merkezinin Bayraklı olduğuna dikkat çeken Sandal, “Konak Belediye Başkanımız Sayın Abdül Batur da kentin kalbinin kendi ilçeleri olduğunu söylüyor, ama İzmir’in kalbi Bayraklı diye benimsendi diye düşünüyorum. Birden fazla kalp de olabilir, kamuoyu kimi uygun görürse o alır götürür” vurgusunu yaptı.

Kent kimliği üzerine çalıştıklarına dikkat çeken Bayraklı Belediye Başkanı, insanların rahatlıkla “Ben Bayraklılıyım” demesi için aidiyet duygusu oluşturmak istediklerini kaydetti, Homeros Festivali, Dünya Çocuk Kenti vizyonlarının kayda değer olduğunu belirtti.

Birçok hedef var

Dünya Çocuk Kenti Bayraklı’ya dünyanın bütün çocuklarını, gençlerini getirmek istediklerini dile getiren Başkan Sandal, şu noktaların altını çizdi: “Onlara çocuk parlamentoları yapacağız, duygu ve düşüncelerini anlatacaklar, biz bunları duyuracağız. Geldikleri ülkelerde paylaşacaklar. Yılın tamamında bilim olimpiyatlarının yapıldığı bir alana çevireceğiz burayı, bunun için de altyapıya ihtiyacımız var. Anadolu Caddesi’nin yeraltına alınması, kent meydanı projesi bunun altyapısı. Sokakları elden geçireceğiz. Sevgi Yolu’nu sağlıklaştıracağız. Bunlar bu hedefin altyapısı, kreşler de bunun bir parçası.”
Bayraklı’nın deprem sınavı yaşadığını belirten Başkan Serdar Sandal, sözlerini şöyle sürdürdü. “Bir belediye başkanının en önemli sınavı, hazırlıklı olmadığı bir meseleyi çözmesidir. Pandemide Bayraklı Belediyesi çok güzel örnek verdi. İlk defa belli yaşın üstündeki yurttaşımızın alışverişini yapan belediyeyiz biz. Çocukların eğitimi ile ilgili ilk defa online eğitime geçen kamu kurumuyuz. Depremde ilk geceden itibaren 20 bin yurttaşımız dışarıdaydı, gelenlerle birlikte bu sayı 30 bine yaklaşıyordu. Tamamının ihtiyacı çözüldü, çocuk bezinden hijyen malzemelerine, sağlık kontrollerine kadar hepsi karşılandı. Çadırlardan çıkacaksınız dendiğinde 1 ay içinde yurttaşlarımız çadırlardan çıktılar. Depremzedelerimizin küçük ev aletleri, yatağı yorganı, beyaz eşyası, gıdası dahil bizler tedarik ettik. Süreçte kamuyla en ciddi işbirliğini biz yaptık. Şunu da vurgulayayım… 3 yumruk, 1 de kroşe yedik. Salgın, ekonomik kriz, sel yumruklarımızdı, kroşe deprem. Buna karşın başardık.”

Haberin Devamı

Büyükşehir’le birlikte depremzedeler için aldıkları emsal artırma kararının Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından dava edilmesine de değinen Sandal, şu noktaların altını çizdi: “2 dava var, biri K sınırlarıyla ilgili. K sınırlarıyla ilgili sanıyorum, Bayraklılı yurttaşlarımız yüzde 99 bir sorun yaşamayacak. Yüzde 20 ile ilgili yargıdaki süreçte de inanıyorum ki hem Büyükşehirimizin hem merkezi hükümetin gayretleriyle pozitif bir sonuç çıkacak. Çünkü buradaki emsal artışı rant kaygısıyla oluşturulan, birilerine ekstra bir şey sağlamakla ilgili bir şey değil. Mağdur olan vatandaşın mağduriyetini çözmek. Merkezi hükümetten beklediğimiz kredi miktarı ve faiz oranıyla ilgili 2 yılda tek adım atılamadı. Bu durumun ben Sayın Cumhurbaşkanına iletildiğini düşünmüyorum. Burada söz konusu bütçe, kamu dengesini bozacak bir bütçe değil. Depremzedelerin kredilerinin afet kapsamında verilmesi yapılabilir bir işlem. Bunu yaparken de kamunun üstünden yük kalkmış oluyor. Rezerv alanda 3 bin konut yapıldı, ama aslında yıkılan evlerin yerine TOKİ konut yapabilirdi. Herhangi bir arsa mağduriyeti olmadan, vatandaşa çok ucuza verebilirlerdi. Buradan TOKİ’ye yine çağrımız, gelin buradaki arsalara yapın. Arsa hazır. Vatandaşa uygun kredi vermeyecekseniz, TOKİ’nin ödeme çizelgesiyle bu işi yapabilirsiniz. Emsal konusunda da mahkemeden negatif bir karar çıkarsa, vatandaştan yana prosedür neyse onu uygulayacağız. Siyasi irade olarak biz hazırız, mevzuatın ne dediği önemli. Mevzuat yol verirse biz hazırız.”

Haberin Devamı

‘Yüzde 70’ini yaptım’

Haberin Devamı

Sel ve deprem geçirdiklerini, 102 milyon lira banka kredisi ödediklerini, bunlara karşın vaatlerinin yüzde 70’ini yakaladıklarını dile getiren Sandal, bugün itibariyle piyasa borçlarının sıfır olduğunu vurguladı.
Bayraklı için ulaşımda denizi kullanmayı şimdilik ‘romantik’ bir istek olarak gören Sandal, bu konudaki düşüncelerini şöyle açıkladı: “Siz denize ulaşımı İZBAN’la ve Anadolu Caddesi ile 2 defa kesmişseniz, vatandaş denize ulaşamıyorsa, deniz ulaşımını alternatif olarak söylemek doğru değil. Ancak Altınyol yer altına alınınca, İZBAN hattı bittiğinde bir anlamı olur. Buraya vapurla gelen arkadaşımız diğer ring araçlarıyla mahallesine gidebilir. Şimdi geldin indin, ne yapacaksın.”

Haberin Devamı

Başkan Serdar Sandal (sağda), Onur Çakır’a mesleği olan matematik öğretmenliğinin yararını başkanlıkta fazlasıyla gördüğünü söyledi, “Matematik, hayatın her alanında iyi bir rehber” dedi.