Ege ‘Sorumlu Kocaoğlu’

‘Sorumlu Kocaoğlu’

16.08.2017 - 03:44 | Son Güncellenme:

Başkan Kocaoğlu’nun İnciraltı planlarının bekletildiği yönündeki çıkışına yanıt veren AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya: Süreci 2016’ya kadar tıkayıp çözümsüzlüğe mahkûm eden de Sayın Aziz Kocaoğlu’nun keyfidir

‘Sorumlu Kocaoğlu’

AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İnciraltı planlarının neden bekletildiği yönündeki çıkışı üzerine yaptığı açıklamada, “Neyin beklendiğini en çok kendisi bilmektedir.

Haberin Devamı

İzmir’i ve İnciraltı’ndaki arsa sahiplerini bekleten de, 2007’den beri açtığı davalarla süreci 2016’ya kadar tıkayıp çözümsüzlüğe mahkûm eden de CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’nun keyfidir.” Başkan Aziz Kocaoğlu, İnciraltı planlarının 10 yıldır bekletildiğini öne sürerek şöyle demişti:

‘Plan niye bekler?’

“2007 yılından beri İnciraltı’nın sağlık konseptiyle planlanması için uğraşıyoruz. Ne merkezi hükümete, ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, ne de Balçova Belediyesi’ne kağıt ve mürekkepten başka maliyet düşmeyecek. Bunun planları yapıldı. Bakanlara, başbakana sunuldu. Sunulmadık kimse kalmadı. İzmir’i kalkındırmak için yatırım yapmayabilirsiniz ama Büyükşehir Belediye Başkanı’nın 13 senedir istediği, kentte yaşayan herkesin istediği, oranın doğasına uygun olarak yapılmış, şifa dağıtacak şekilde gerçekleştirilmiş plan niye bekler? Herkese soruyorum, İnciraltı’nın planlaması niye bekler?”

Haberin Devamı

Kocaoğlu’nun bu çıkışı üzerine yazılı açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, İnciraltı planlarının siyasi amaç ve hedefler doğrultusunda istismar edilmeyecek kadar önemli bir konu olduğunu belirtti, 2007 yılından bu yana sürecin kamuoyunun gözü önünde işlediğni söyledi ve şöyle dedi:

‘Körfez Geçişi’ vurgusu

“2007 yılında 1. derece doğal sit alanı kıyı bölümünde genişletilerek sınır bugünkü şeklini almıştır. 2008 yılına gelindiğinde ise, ‘kamu yararı’ kararı alınmış, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlanmıştır. Bu planda Çakalburnu Dalyanı ‘doğa parkı’ olarak belirlenmiş, güneyinde bu alan ile bütünleşecek şekilde ‘büyük kentsel yeşil alan’ ayrılmış, diğer alanlar ise ‘turizm tesis alanları’, ‘ticaret alanları’, ‘tercihli kullanım alanları’, ‘kür merkezi’ ve ‘sosyal tesis alanları’ gibi kullanımlara ayrılmıştır. 2010 yılında açılan dava sonucunda mahkeme kararıyla planın yürütmesi durdurulmuş ve 2011 yılında plan iptal edilmiştir. Daha sonra EXPO süreci ile birlikte tekrar yapılan planın, yine başta Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu dava olmak üzere diğer davalarla 2014 yılında yürütmesi durdurulmuştur. 2015 yılında da mahkeme kararıyla iptal edilmiştir. Dolayısıyla, 2007-2016 arasındaki süreç tamamen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve paydaşları tarafından açılan davalar sebebiyle tıkanmış, çözümsüzlüğe gitmiştir.”

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatı üzerine çalışmalara başlandığı anlatan Kaya, “Hatta bu konuda bizzat Sayın Kocaoğlu ile kendim de görüşerek bu süreci kendileriyle koordineli bir şekilde yürütmek istediğimizi açıkça ifade ettim. Daha sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki’nin ziyaretinde bu konuyu birlikte tekrar değerlendirme fırsatı bulduk. Bu ziyaretlerde de kendilerinin açmış olduğu davalar sebebiyle Büyükşehir’in yapması gereken işler olduğunu şahsına ifade ettik” dedi.

‘Çözümün peşindeyiz’

Atilla Kaya, çözümün peşinde olduklarını belirterek, “Sayın Kocaoğlu’na inat, İzmirimizin menfaatleri doğrultusunda, Büyükşehir ile koordineli bir biçimde bu süreci yürütmeye kararlıyız. Arsa sahiplerinin ve kentimizin önceliklerini göz önüne alarak koruma-kullanma dengesi içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın ortaya koyduğu, ‘İzmir’i en çok seven, İzmir’e en çok hizmet edendir’ düsturuyla hareket etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yazarlar