Ege Sular çekildi balıklar öldü

Sular çekildi balıklar öldü

27.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koçarlı’da çiftçiler, Büyük Menderes’in eski yatağından aynı anda su çekince nehirde seviye azaldı, oksijensiz kalan binlerce balık telef oldu

Sular çekildi  balıklar öldü

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde DSİ tarafından alınan karar üzerine haziran ve temmuz aylarından barajlardan Büyük Menderes Nehri’ne salınan sularla çiftçiler başta pamuk olmak üzere ürünlerini 2 kez suladı. Yılda 4 kez sulama yapan çiftçiler, 15 Ağustos itibari ile barajlardan su salınması kesilince ürünlerinin kurumaması için çevredeki azmaklara yöneldi. Kırsal Yeniköy ve Bıyıklı mahallerinin alt kısmında bulunan 5 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri eski yatağı da bunlardan biri oldu.
Acil önlem alınmalı!
Her gün çok sayıda traktörün su çektiği nehrin eski yatağında sular bitme noktasına geldi, oksijen seviyesinin düşmesi sonucu ise binlerce balık telef oldu. Çiftçiler, tedbir alınması için başta DSİ ve Tarım ve Orman Müdürlükleri olmak üzere belirli yerlere giderek dilekçe verdi. Binlerce kuş, su yüzeyindeki ölü balıkları yemek için bölgeye akın etti. Çiftçi Muhammet Çakır, “Çiftçiler günlere yayılarak sırayla su çekseydi bu balıklar telef olmazdı” diye konuştu. Özkan Güzey ise, “Bu yıl çok kurak bir yıl oldu. Çiftçilerde mahsullerini buna rağmen ekti. Ancak sulamayı bilinçsiz şekilde yaptıkları için burası bu hale geldi” dedi. Acil önlem alınmasını isteyen Ahmet Kaplan da, “Acil önlem alınması gerekiyor” dedi.