Ege Suriyeli kadınlara altın bilezik

Suriyeli kadınlara altın bilezik

12.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’ye sığınan Suriyeli kadınlar, Menemen’de açılan gıda kursuna katılıyor, üzüm pekmezi yapmayı öğreniyor

Suriyeli kadınlara altın bilezik

Ülkelerinde yıllardır süren savaş nedeniyle İzmir’e gelen Suriyeli bir grup kadın, katıldıkları gıda kursunda pekmezin yanı sıra çeşitli ürünlerin yapımını öğrenerek meslek sahibi oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen proje kapsamında 12’si Suriyeli 25 kadın, Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde “Sağlıklı ve Geleneksel Gıda Üretimi” kursuna katıldı. İlk olarak pekmez yapımını uygulamalı olarak öğrenen kursiyerlerin 2 ay sürecek kurs boyunca turşu, reçel gibi farklı ürünleri yapmaları amaçlanıyor.
‘Çok mutluyuz’
Rakka’daki çatışmalar nedeniyle ailesiyle 7 yıl önce Türkiye’ye geldiklerini ve bir süre sonra da İzmir’e taşındıklarını söyleyen Fatema el-Ramle, “Burada çok mutluyuz. Uzun süredir burada olduğum için Türkçe’yi öğrendim. Şimdi de meslek sahibi oluyoruz” dedi. Aynı zamanda açık liseye devam eden Lena Abbas da, Suriye’deki savaş nedeniyle çok acılar çektiklerini dile getirdi, “Burada farklı tatları öğreniyoruz” diye konuştu.
Nur el-Şeyho da, savaş nedeniyle 4 yıl önce Halep’ten Türkiye’ye geçiş yaptıklarını anlattı. Şeyho, “Türk halkı gerçekten çok iyi. Yeni bir şeyler öğrenmek adına kursa katıldım. Meslek sahibi olmak istiyorum. Türk kültürünü tanımak çok güzel” ifadesini kullandı.
Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yeşim Sever ise, yaklaşık bir ay önce başlayan kursta koronavirüs kurallarına uygun bir şekilde eğitim verdikleri belirtti, “Suriyeli kadınlar burada aynı zamanda Türkçelerini de pekiştiriyor. Ürün işleme, paketleme, bunların satışını öğreniyorlar” dedi.