Ege Tarım ve imalata yatırım yapılmalı

Tarım ve imalata yatırım yapılmalı

12.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ekonomisi, 2018 yılı ikinci çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.2 oranında büyüdü. İzmir’deki oda başkanları, “Büyümenin devam edeceğine inanıyor ve var gücümüzle çalışıyoruz” mesajı verdi.

Tarım ve imalata yatırım yapılmalı

Yüzde 5.2 büyüme oranının Türkiye’nin potansiyelini ortaya koyduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, “ 2018 yılı ilk iki çeyrekteki büyüme rakamlarının yılın geri kalanında da devam etmesini temenni ediyoruz. Bizler birlik ve beraberlik altında İzmir iş dünyası olarak daha fazla üretmeye, ihraç etmeye ve en önemlisi daha kaliteli ve daha teknolojik ürünleri en hızlı bir şekilde üretmek ve ihraç etmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Üretime yönelmeliyiz’

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü de, “İktisadi faaliyet kollarına göre büyüme oranları incelendiğinde; sanayi, inşaat ve hizmet sektöründeki artışların sürmesi yüzümüzü güldürürken, tarım sektöründe gözlenen yüzde 1.5’lik daralma dikkat çekti. Bununla birlikte, inşaat yatırımlarındaki yüzde 6.6’lık artışa karşın makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışın yüzde 0.6 seviyesinde kalması; yeni dönemde Türkiye ekonomisinin önceliğinin imalat sanayisi yatırımları olması gerektiğini gösteriyor. Üretimi güçlendirmek ve ihracata yönelik imalat üretimine ağırlık vermek için ödevlerimizin farkındayız” diye konuştu.

Rakamlar sevindirici

Haberin Devamı

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise, “Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik süreç ve döviz kurlarındaki oynaklık göz önüne alınırsa, Türkiye’nin bu sıkıntıları artan sanayi üretimi ve ihracat yoluyla yumuşattığını söyleyebiliriz. İlk çeyrekte yüzde 8.8 büyüyen sanayi sektörü, ikinci çeyrekte de yüzde 4.3’lük bir büyüme sergiledi. Mal ve hizmet ihracatımız ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.5, ithalatımız ise yüzde 0.3 arttı” dedi. Büyüme rakamını, mevcut konjonktürde sevindirici olarak nitelendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de, temennilerinin Türk ekonomisinin bundan sonraki çeyreklerde de bu performansını koruması olduğunu ifade etti.

Tüketime bağlı büyüme

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, “Yılın ikinci çeyreğinde ülkemizin kilit sektörü olan sanayinin yüzde 4.3 oranında büyümesi oldukça sevindirici. 2001 krizi sonrası girilen spekülatif dış kaynağa bağımlı tüketim çekişli büyüme yolunun artık sonuna geldik. Yapılması gereken şey gelinen noktayı avantaja dönüştürmek, bunun için de sanayi ve tarımsal üretimi artırarak daha çok dışsatımla büyümektir” şeklinde konuştu.