Ege Tarımda Bornova farkı

Tarımda Bornova farkı

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bornova Belediyesi, 12 eski köy yerleşimi ve bölgeye özgü ürünleri ile önemli bir tarım potansiyeline sahip olan ilçede yerel üreticilere yönelik önemli çalışmalara imza atıyor.

Tarımda Bornova farkı

Bornova Belediyesi, 12 eski köy yerleşimi ve bölgeye özgü ürünleri ile önemli bir tarım potansiyeline sahip olan ilçede yerel üreticilere yönelik önemli çalışmalara imza atıyor. Kınalı Bornova Bamyası’nın coğraf işaret tescili alınırken, dünyaca ünlü Bornova Misket Üzüm’ün tescili ile ilgili süreç devam ediyor. Son olarak Pınarbaşı’nda adına festivaller düzenlenen ayva ve narın korunmasına yönelik çalışmalara başlayan Bornova Belediyesi, ücretsiz fidan dağıtımları ile üreticiye destek olurken, gübre üretimi konusunda fark yaratan projeler ortaya koyuyor.
İlçenin bir zamanlar bir tarım kenti olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaya koyduğu “Başka Bir tarım mümkün” anlayışına paralel olarak yerel üreticiye destek verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘Üreticinin yanındayız’

Bornova’nın 12 eski köy yerleşimi, misket üzümü ve kınalı bamyası gibi ilçeye özgü ürünleri ile önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu dikkat çeken İduğ, “Yaptığımız çalışmalarla Kınalı Bornova Bamyası’nın coğrafi işaret tescilini aldık. Sıra Misket Üzümü’ne geldi. İşaretli ürünler, geleneksel bilgi ve kültürel değerlerin korunması açısından çok önemli. Pınarbaşı’nın ayvası ve narı da olmak üzere ilçemize özgü tüm bu ürünlerin üretimini arttırmak istiyoruz. Bu amaçla ürettiğimiz fidanları ve tohumları çiftçimize ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Çiftçimizin sağlıklı ürünlerini Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz aracılığı ile vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Verdiğimiz eğitimlerle çiftçiyi bilimsel ve doğal üretime teşvik ediyoruz. Tarım alanında verdiğimiz destek ve yatırımlarımız artarak devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

İki yılda 210 kişiye eğitim

Bornova Belediyesi son iki yılda 210 üreticiye aracılık eğitimi verdi. Kursiyerlere arıların olduğu birer adet kovan ile arıcılık ekipmanları hediye edildi. Kovanların konulduğu 23 dönümlük alan, arılar için uygun çevrenin sağlanması amacıyla bal ormanına çevrildi. 700 adet çeşitli meyve fidanı, 750 kök lavanta dikimi gerçekleştirildi. Ayrıca 3 dönüme arı otu ekildi. Arılıkta hasat yapılması için sağım makinesi de bulunuyor.