Ege Tarımın ‘Silikon Vadisi’

Tarımın ‘Silikon Vadisi’

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım 4.0 uygulamalarına öncülük edecek İzmir Tarım Teknoloji Merkezi, tüm paydaşları bir araya getirip geleneksel yöntemler yerine modern uygulamalar geliştirilmesini sağlayacak

Tarımın ‘Silikon Vadisi’

Dijital dönüşüm, tüm sektörlerde olduğu gibi tarımda da üretim, pazarlama ve yönetim teknolojilerini doğrudan etkiliyor. Tarım 4.0 uygulamaları, tarım ve tarıma dayalı sanayilerde birçok fırsatı beraberinde getiriyor.
İzmir Ticaret Borsası da, ülkemizde ve bölgemizde yüksek potansiyeline rağmen çoğunlukla geleneksel yöntemlerle sürdürülmeye çalışılan tarımın teknolojik dönüşümüne öncülük etmek hedefiyle İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) projesini hayata geçirdi. İTTM ekosistemi kapsamında; tarım işletmelerine, çiftçilere, tarım makinesi üreticilerine, teknoloji firmalarına, akademisyenlere, girişimcilere, öğrencilere, üretici birliklerine, kooperatiflere, odalara, borsalara, sivil toplum kuruluşlarına, fon sağlayıcılara, finansörlere, düzenleme ve denetleme yetkisine sahip ilgili kamu kurumlarına ve yerel yönetimlere yer verilip sektörün tüm paydaşlarını kapsayıcı bir yapı oluşturulacak. Bilişime dayalı tarımsal teknoloji uygulamalarının, İTTM yapısında bulunacak paydaşlar ile yerel uygulamalara yönelik ve yüksek katma değere sahip çözümler şeklinde üretilmesi sağlanacak.

Haberin Devamı

Üretime bilgi katacak

Projeyle İzmir’i tarım teknolojilerinin geliştirilmesinde bir üs yapmayı amaçladıklarını belirten İTB Başkanı Işınsu Kestelli, “Bilginin tarıma daha güçlü katılımını destekleyip sektörün sürdürülebilir, rekabetçi ve verimli hale gelmesine katkı sağlamayı amaçladık. Üretimde geleneksel yöntemleri kullanmayı sürdüren çiftçiler ile sınırlı tarımsal çözüm geliştirmiş yerel bilgi iletişim endüstrisi aktörlerini bir araya getireceğiz. İTTM, tarım ve teknolojiyi bir araya getirip Tarım Girişimciliği Ekosistemi oluşturacak ve yaşayan laboratuvar temalı yeni bir uygulama sahası olarak Türk tarımında öncü bir rol üstlenecek. Türk tarımının Silikon Vadisi olacak” dedi.

Proje nasıl şekillendi?

Haberin Devamı

İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) projesinin nihai haline taşınması için İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından bugüne kadar bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Öncelikli olarak 2017-2018 yıllarında Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işbirliğinde “Türk Tarımın Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0” isimli araştırma projesine imza atıldı. Bu proje ile dünyada ve ülkemizde tarımın mevcut durumu araştırıldı. Tarımda teknoloji uygulamalarında gelinen nokta net olarak tespit edildi. Bu projenin ardından İTTM’nin kurulması fikri ortaya çıktı ve İzmir Kalkınma Ajansı desteği ile İTTM’nin fizibilite çalışması hazırlandı.
Şubat ayı başında başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere çok güçlü bir ortaklık yapısı ile İzmir Kalkınma Ajansı’na İTTM Güdümlü Proje başvurusu yapıldı. Projenin Ajans Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesiyle beraber de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onay sürecine geçildi. İzmir Ticaret Borsası’nın şimdiki hedefi, bu süreci kısa zamanda sonlandırıp proje faaliyetlerine yılın ilk yarısı içinde başlamak.