Ege Tek imza İzmir’den

Tek imza İzmir’den

26.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, uluslararası kültür kurumlarının öncülüğünde ve Birleşmiş Milletler’in onayıyla düzenlenen Kültür2030 kampanyasına imza attı

Tek imza İzmir’den

İzmir Büyükşehir Belediyesi, uluslararası kültür kurumlarının öncülüğünde ve Birleşmiş Milletler’in (BM) onayıyla düzenlenen Kültür2030 kampanyasını imzaladı. İzmir, Türkiye’de kültür sanata destek beyanında bulunan ilk ve tek büyükşehir oldu. Kültür2030 kampanyası Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı, Kültür Komitesi ve Avrupa Kültür Eylemi gibi uluslararası kültür kurumlarının öncülüğünde ve BM onayıyla düzenlendi. Arjantin’den İsviçre’ye, Peru’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar çok sayıda ülkeden kültür üreticisi 140 kuruluş ve 140 kişinin imzası yer aldı.

Haberin Devamı

Kültür vurgusu

Kampanyanın öncü kurumları, 21 Mayıs 2020’de Dünya Diyalog ve Kalkınma için Kültürel Çeşitlilik Günü’nde bir bildirge yayınladı. Bildirgenin öngördüğü destek aşamaları şu şekilde: “Pandemiden olumsuz etkilenen kültürel topluluk, sektör, aktör ve aracıların, krizden kurtulabilmesi için harekete geçilmesi. Kültürel toplulukların kapasitesini güçlendiren, onların dijital ortamdan sürdürülebilir ve uygun koşullarda yararlanmalarını sağlayan mekanizmaların tasarlanması.
Kültürel mirasın korunabilmesi için yasa, yönetmelik ve finansman programlarından yararlanılabilmesinin sağlanması. Refah, dayanışma ve sürdürülebilirliğin kültür politikalarının merkezine yerleştirilmesi. Ulusal ve yerel mevzuatta herkesin kültürel haklarının korunması, özellikle eğitim, aktif katılım, vatandaşlık, cinsiyet eşitliği ve yerli halkların güçlendirilmesi.”

Haberin Devamı

100. yıla marş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında “100. Yıl Marşı Şiir ve Beste Yarışması” düzenliyor. 100. yılı büyük bir heyecanla beklediklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bizim bu coşkumuza, heyecanımıza, Cumhuriyet sevgimize eşlik eden tüm sanatçılarımızı şiir ve beste yarışmamıza katılmaya davet ediyorum” dedi. Yarışmanın ilk etabı şiir kategorisinden, ikinci etabı da beste kategorisinden oluşuyor. Şiir kategorisinde ödüle değer görülecek beş eser, beste kategorisindeki eserlerin sözleri olarak kullanılabileceği gibi beste sahipleri başka sözleri de tercih edebilecek. Beste kategorisinde ise 10 eser seçilecek. Son başvuru tarihinin 1 Ekim olduğu yarışmada sonuçlar 29 Ekim’de açıklanacak.