24.05.2025 - 00:01 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Tüp bebek tedavisi artık yüksek teknolojinin, kişisel verilerin, moleküler düzeyde analizlerin entegre olduğu bir bütüncül sağlık hizmetine dönüşmüş durumda. Bahçeci İzmir Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Funda Göde, son dönemde klinik pratiğe giren ve tüp bebekte başarıyı istatistiksel olarak artıran 5 yeniliği değerlendirdi...
Yapay zekâ ile sperm seçimi
Tüp bebek tedavisinde döllenme aşamasının başarısı, seçilen spermin genetik bütünlüğü ve fonksiyonel özellikleriyle de yakından ilişkilidir. Bu teknoloji, kritik seçimi insan gözüne bağlı manuel yorumlardan çıkarıp yapay zekâ temelli bilimsel analizlere taşıyor. Gelişmiş algoritmalar sayesinde her sperm hücresi; yön, hız, yapı ve dinamik davranışlar açısından saniyeler içinde değerlendiriliyor. Bu sistem, mikroenjeksiyon (ICSI) işlemi öncesi en sağlıklı sperm hücresini objektif verilerle belirleyerek, döllenme kalitesini artırma hedefiyle öne çıkıyor.
Tüp bebek tedavisinde, kaliteli bir embriyo elde edilse bile gebeliğin oluşması için en kritik eşik, embriyonun rahim duvarına tutunmasıdır. Bu süreç, embriyo transferinden sonraki ilk 48 saat içinde gerçekleşir ve birçok fizyolojik faktöre bağlıdır. Embriyonun rahim iç dokusuna yapışmasını destekleyen özel transfer solüsyonları bu süreci kolaylaştırabilir. Bunların başında ise EmbryoGlue adı verilen hyaluronik asit zengini transfer medyumu geliyor.
Yeni nesil inkübatörlerle nem de takip altında
Yeni nesil inkübatörler, ısıya ek olarak nemi de kontrol altına alarak embriyonun gelişim sürecine fiziksel bütünlük kazandırıyor.Embriyoların 7/24 izlendiği, nem ve gaz dengesinin hassas şekilde korunduğu bu sistemde, embriyolar dış ortamla temas etmeden gelişim gösteriyor. Bu sayede embriyolar çevresel stres faktörlerinden uzak kalıyor ve sağlıklı bir ortamda büyüyor.
Dual stimülasyon ile yumurtalık uyarımı
Tüp bebek protokollerinde yumurtalık uyarımı tek bir fazda gerçekleştirilir. Ancak bazı hasta gruplarında tek bir stimülasyondan elde edilen yumurta sayısı yetersiz kalabilir. Dual stimülasyon, aynı döngü içinde hem foliküler, hem de luteal fazda yumurtalıkların iki kez uyarılmasına olanak tanır. Dual stimülasyon, tek bir döngüde iki ayrı yumurta toplama imkânı sağlayarak embriyo havuzunu genişletir. Bu özellikle ileri yaşta olan veya vakit kaybetmemesi gereken hastalarda avantaj sağlayabilir.
Genetik tarama sürecinde Smart PGT
Tüp bebek tedavisinde sağlıklı embriyo seçimi, gebeliğin devamlılığı kadar canlı doğum şansını da doğrudan etkiler. Bu süreçte geliştirilen yenilikçi uygulamalardan biri, Smart PGT olarak bilinen yapay zekâ destekli genetik analiz sistemidir. Uygulanan PGT-A Plus protokolü, standart testlerle saptanamayan triploidi gibi kompleks kromozomal bozuklukların tanımlanmasını mümkün kılar. Böylece, genetik bakımdan normal embriyoların seçimi daha hassas yapılabilir. İleri yaşta anne adayları, tekrarlayan düşük öyküsü olan çiftler, translokasyon taşıyıcılığı bulunan bireyler ya da şiddetli erkek faktörüne bağlı kısırlık yaşayan hastalarda bu yöntem yüksek hassasiyetli bir yol gösterici niteliğindedir.