Ege Türkiye'nin tarım üssü

Türkiye'nin tarım üssü

25.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AgroExpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışında konuşan Bakan Pakdemirli İzmir’in tarımsal üretim değerinin 3 yılda yüzde 60 arttığını vurguladı “Kent, Türkiye’de en fazla tarımsal ihracat yapan 2. il” dedi

Türkiyenin tarım üssü

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, bu yıl 16’ncısı düzenlenen AgroExpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışına katıldı. İzmir’de düzenlenen AgroExpo’nun, tarım ve hayvancılık alanında Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise 4. büyük fuarı olduğunu dile getiren Pakdemirli, “İzmir, tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin merkez üssü konumunda. Hayvansal üretim değerinde Türkiye’nin ikinci, toplam tarımsal üretim değerinde ise dördüncü büyük ili. Son üç yılda ise İzmir’in tarımsal üretim değeri yüzde 60 arttı. Aynı şekilde Türkiye’de en fazla tarımsal ihracat yapan ikinci il olan İzmir, son bir yılda, ihracatını yüzde 9 artışla 2.9 milyar dolara çıkardı” ifadelerini kullandı.
15 yıl aradan sonra 3. Tarım Orman Şûrası’nı yaptıklarını ve ‘Tarımda Dijital Dönüşüm Hamlesi’ başlattıklarını dile getiren Pakdemirli, şöyle devam etti:
Bu teknolojik projelerin içinde benimde önem verdiğim ülkemizin ilk yerli ve milli elektrikli traktörüdür. Bu yıl içerisinde seri üretimi başlatacağız. 8 kat daha az yakıt harcayan, 45 dakikada yüzde 85 şarj kapasitesine ulaşan traktörümüz, hem üretim maliyetini azaltacak hem de çevreyi koruyacak. Türkiye nüfusu 105 milyona ulaşacak. Bu nüfusu beslemek için gıdamızı bugünkünden yüzde 60 daha fazla artırmak ve bu artış için de, yüzde 15 daha fazla su kullanmak zorundayız” diye konuştu.
Artık bir karar aşamasına geldiklerinin altını çizen Bakan Pakdemirli, ya böyle devam edilip geleceğin belirsizlikle bekleneceğini ya da üretimi, çevreyi koruyan sistemlerle güçlendirip, iklim değişikliğini azaltacak yöntemlere ağırlık verilecek.”
Kuraklığa 10 yıl kaldı
Bu kapsamda kendi fikri olan yer altı barajlarıyla ilgili çalışmalara da değinen Pakdemirli, “Devlet Su İşleri teşkilatını çağırıp ‘2023’e kadar 150 yer altı barajı istiyorum’ dedim. Önce biraz şaşırdılar. Sonra kabullenip sahiplendiler. Bölgeye müjdeyi de vermiş olayım; Ege’de 19 yer altı barajı olacak. İzmir özelinde ise 5 yer altı barajı planlandı. Hepsi de ya bitti ya bu yıl sonuna kadar tamamlanacak çünkü, 10 yıl sonra kurak bir ülke olacağız” diye konuştu.
Açılışa katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’in su kaynaklarını korumak ve kuraklıkla mücadele için yegane çözüm bölgemizin iklim koşullarına uygun ürünler” dedi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise, AgroExpo fuarının şehir ve ülkeyle birlikte yerli ve yabancı firmalara da fayda sağlayacağını ifade etti. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de, oda olarak fuarlara ve katılan firmalara teşvikler sunduklarını belirterek meslek komitelerinin yanında balıkçılık, süs bitkileri, kırmızı et ve tarım hayvancılık alanlarında çalışmalar sürdürdüklerini dile getirdi.