EgeÜniversitelilerin en büyük derdi barınma

Üniversitelilerin en büyük derdi barınma

01.09.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Altı üniversitenin bulunduğu İzmir’de, resmi yurtların boş yatak sayısı 3 bin 388... Yer bulamayan binlerce öğrenci, ev tutmak ya da özel yurttakalmak zorunda. 400-1000 YTL arasındaki kira ya da yurt ücreti bel büküyor

Üniversitelilerin en büyük derdi barınma

Üniversite sayısının altıya yükseldiği İzmir’e kent dışından gelen gençleri, bu yıl da ‘barınma’ sorunu karşıladı. Devlet ve üniversite yurtlarının kapasitelerinin yetersiz olması nedeniyle öğrenciler özel yurtlarda ya da ev tutarak bu sorunu çözmeye çalışıyor. Anne babaları, 400-1000 YTL’yi bulan ‘barınma faturası’ perişan ediyor.
İzmir’de; Ege, Dokuz Eylül, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), İzmir Ekonomi ve Yaşar üniversitelerinden sonra, bu yıl, İzmir Üniversitesi de eğitime başlıyor. Altı üniversitenin toplam kontenjanı 22 bin 992 öğrenci olarak belirlendi. Bu yıl 9 bin 221 kontenjanı olan Ege Üniversitesi’nde (EÜ), öğrencilerin yüzde 49.1’i kent dışından geliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) okuyan gurbetçi öğrencilerin oranı da ortalama yüzde 49. İYTE’de bu oran yüzde 50. Yani, kentteki her iki üniversiteliden biri, ailesinden uzakta ve barınma sorunuyla karşı karşıya. 

Üç bin 388 yatak boş
Kentte; Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURTKUR) bağlı yurtların yanı sıra, üniversite, özel, vakıf ve dernek yurtları var. Yurt hayatını sevmeyen ya da yurt olanağı bulamayan öğrenciler ise okudukları üniversitelere yakın semtlerde, ya tek başlarına ya da 2-3 arkadaş bir araya gelerek ev tutuyor. YURTKUR yurtlarının yatak kapasitesi 10 bin 50. Kontenjan açığı ise değişken.
Halen 3 bin 388 boş yatak görünüyor. DEÜ’nün Buca’daki yurdu, 550 kişi kapasiteli. Alınacak öğrenci sayısı yaklaşık 100. EÜ Öğrenci Köyü’nde yatak kapasitesi bin 500. Kız yurdunda 126 çift kişilik, 50 tek kişilik odada boş yer var. Erkeklerde ise 146 çift kişilik odada kontenjan boş. Tek kişilik odalar ise dolu.

Yazlıklar da tutuluyor
İzmir Ekonomi ve Yaşar üniversiteleri de kendi öğrencilerine yurt olanağı sunuyor ama bu iki kurumun da artan öğrencisi sayısı karşısında yurtları yetersiz kalıyor. İYTE’nin kent dışından gelen öğrencilerinin yanı sıra İzmirli öğrencileri de okulun merkeze uzaklığı nedeniyle yurtta kalmak istiyor. Yurt olanağı bulamayan öğrenciler, yakın çevredeki boş yazlıkları kiralıyor.
Devlet yurtlarında odaların 6-8 kişilik olması, ucuz fiyatına karşın cazip gelmiyor. Bu yurtlarda ücret, 3 aylık 225 YTL. İYTE Urla Kampusü’ndeki iki kişilik dubleks ev şeklindeki yurtların ücreti ise aylık 87 YTL. EÜ yurtlarında tek kişilik odalar 450, çift kişilikler 250 YTL. DEÜ’de 4 kişilik oda kişi başı 200, tek kişilik oda 550 YTL. Buca Eğitim Fakültesi Kampusü’ndeki kız öğrenci yurdunda ise 4 kişilik oda kişi başı 90, 2 kişilik oda 160 YTL. 

126 özel yurt bulunuyor
Bunların dışında, tek kişilik odası 830, 4 kişilik odada kişi başı 570 YTL olan özel yurtlar var. Bunlar sabah kahvaltılarını açık büfe sunuyor. Aylığı 220 YTL’lik yurtlar olduğu gibi yıllık 2 bin 750 YTL tarife uygulayanlar da var. Bazı özel yurtlarda yemek çıkıyor, üç öğün yemek parası olarak aylık 250 YTL isteniyor. İzmir’de, 126 özel yurt bulunuyor.
Bir de tarikat yurtları sorunu var. Kayıt sırasında, bu tip yurtlarda kalan öğrenciler, özellikle kent dışından gelen yeni öğrencilere, yardım bahanesiyle yaklaşıyor. Paranın sorun olmadığını, kendilerine sahip çıkıldığını, ücretsiz yemek verilip, okul kitap ve araç gereç desteği sağlandığını söylüyor. “Anne-babalar, düşük ücret ya da bedava cazibesine kapılmayıp iyice araştırsın. Çocuklarını tarikatların ellerine düşürmesinler” uyarısı yapılıyor.

Üniversite kontenjanları
Ege Üniversitesi: 9 bin 221
Dokuz Eylül Üniversitesi: 9 bin 873
Yaşar Üniversitesi: Bin 475
Ekonomi Üniversitesi: Bin 321
Yüksek Teknoloji Enstitüsü: 362 
İzmir Üniversitesi: 740

Öğretim üyesinden ‘tarikat’ uyarısı
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, tarikat yurtları tehlikesine dikkat çekti. Kantarlı, şöyle konuştu: “Özellikle İzmir dışından gelen, kalacak yeri olmayan ve hemen hepsi dar gelirli ailelerin çocuklarına, gençlerimize, daha kayıt masalarında sahip çıkmak şart. Kampuste, otobüs duraklarında kamp kuran tarikat yurdu pazarlamacıları ve ‘ışık evleri’ yöneticilerine dikkat!  Bunlar için mutlaka önlem alınmalı. Üniversite yönetimlerine, yerel yöneticilere ve sivil toplum kuruluşlarına görev düşüyor. Laiklik karşıtı odakların sunduğu olanaklara karşı seçenekler geliştirilmeli. Bu öğrenciler için ücretsiz barınma ve  beslenme imkanı sunulacak ‘Bilim Evleri Mahallesi’  kurulması için adım atılmalı, proje hızla yaşama geçirilmeli.”

Boş yatak sayıları
Bornova Yurdu: 987 kız, 903 erkek
Atatürk Yurdu: 236 kız, 473 erkek
H.A. Yesevi Yurdu: 205 kız, 323 erkek
H.A. Tatari Kız Yurdu: 131
Urla Yurdu: 34 kız, 65 erkek
Çeşme Yurdu: 11 kız, 20 erkek
TOPLAM: Bin 604 kız, bin 784 erkek

KEŞFETYENİ
Herkes merak ediyordu sır perdesi aralandı: Harika Avcı'ya ne oldu?
Herkes merak ediyordu sır perdesi aralandı: Harika Avcı'ya ne oldu?

Cadde | 27.05.2025 - 14:39

Bir döneme güzelliği, sesi ve oyunculuğuyla damga vuran, Türkiye’nin kalbinde özel bir yer edinen ünlü sanatçı Harika Avcı, yıllardır süren sessizliğini nihayet bozdu.

Yazarlar