Ege Yanan alanlara 1 milyon fidan

Yanan alanlara 1 milyon fidan

22.08.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yangının ardından Ege Orman Vakfı’yla el ele veren dokuz sivil toplum kuruluşu, ‘Hedef 1 Milyon Fidan’ kampanyasını başlattı. Böylece kararan alanlar yeniden yeşillendirilecek.

Yanan alanlara 1 milyon fidan

İzmir’de en az 500 hektarlık orman alanını yok eden yangının ardından kentteki 9 sivil toplum kuruluşu, Ege Orman Vakfı’yla el ele verdi, ‘Hedef 1 Milyon Fidan’ kampanyasını başlattı. 2 gün 5 saat boyunca ormanları alev alev yakan yangının ardından, bölgenin yeniden ağaçlandırılmasına destek vermek isteyen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile vatandaşlar 10 lira karşılığında bir fidan bağışlayarak kampanyaya katılabilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi (DTO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şubesi (MÜSİAD) tarafından başlatılan kampanyada 1 milyon fidan dikilmesi hedefleniyor. Kampanyaya katılmak isteyenler, Ege Orman Vakfı’na ait TR47 0013 4000 0042 5403 9000 01 IBAN no’lu hesaba fidan bağışında bulunabilecek.

Haberin Devamı

Duyarlılık çağrısı

Kampanyayı destekleyen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, tüm vatandaşlara çağrıda bulundu; “İzmir’den 1 milyon fidan hedefine ulaşılması konusunda herkes duyarlı olmalı” dedi. Bağışlanan fidanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ve STK’ların desteğiyle yangınla kararan orman alanlarının yeniden yeşil bir örtüyle kaplanmasını sağlayacak.

Ekonomi’den 10 bin bağış

‘HEDEF 1 Milyon Fidan’ kampanyasına, İzmir Ekonomi Üniversitesi de her öğrencisi için bir fidan olmak üzere 10 bin fidan bağışlayacak. Üniversite, her öğrencisi için 1 adet olmak üzere, toplam 10 bin fidan bağışlayacak. Öğrencilerin yanı sıra mezunlar da fidanların dikiminde görev alacak. Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, yangında zarar gören ormanlık alanların telafisi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi, “İzmir’in farklı bölgelerinde meydana gelen yangınlarda kaybedilen ormanlarımızın, hiç zaman kaybedilmeden geriye kazanılması için seferberlik ruhu içinde kampanyada yer alıyoruz. Daha önce de çeşitli vesileler ile ifade ettiğimiz gibi, İzmir’in tamamını kampüsümüz olarak görüyoruz. Üniversitemizdeki her fidana nasıl gözümüz gibi bakıyorsak, İzmir’in bütün ormanlarına da aynı gözle bakıyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

‘Ege, 80 bin kişiyle hazır’

EGE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yangınla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle görüştü, bölgenin yeniden ağaçlandırılması ve yaraların sarılmasında gönüllü olduklarını söyledi. Rektör Budak, “80 bine ulaşan mensubumuzla yaraların sarılması için göreve hazırız” dedi. Bakan Bekir Pakdemirli’nin, gençlerin yoğun olduğu bir kurumdan destek mesajı almanın kendilerine moral verdiğini belirttiğini dile getiren Rektör Budak, “Bakanımız, yaralarımızı birlikte saracağımızı kaydetti. Bu seferberlikte Ege Üniversitesi ailesi olarak en önde yer alacağız” diye konuştu.

Yaralı hayvanlara HAYTAP sahip çıktı

HAYVAN Hakları Federasyonu (HAYTAP), İzmir’deki orman yangınlarında yaralanan hayvanların tedavisini üstlendiklerini duyurdu. Basın Sözcüsü Şule Baylan, “HAYTAP ailesi, mağdur olan hayvanları gücü yettiği oranda tedavi ettirmek istiyor. Masraflarını da federasyon olarak karşılayacağız” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘İlham verici bir kampanya olacak’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, büyük bir seferberlikle yaraları sarmaya başladıklarını belirtti, “Umarım tekrarlanmaz. İzmir’in ormanları için çok boyutlu ve ilham verici bir kampanya hazırlıyoruz. Yaramızı sarmak isteyen herkasi ve tüm kuruluşları belediyemizle koordinasyon içinde hareket etmeye davet ediyorum” dedi. Toplumun tüm kesimlerinden bu konuyla ilgili önerileri beklediklerini kaydeden Soyer, “Şimdiden herkese teşekkür ediyorum” dedi.

‘Ormanlar imara açılamaz’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Yanan alanları imara açmayacağız” şeklindeki açıklamasını eleştirdi, “Anayasa’nın 169. maddesine göre, ormanların imara açılması mümkün değildir” dedi. Dağ, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Karabağlar’daki yangının kontrol altına alındığını belirtti, “Tüm İzmirimize geçmiş olsun” dedi. Dağ, söndürme çalışmalarını yakından takip eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye teşekkür etti.

Haberin Devamı

‘İzmirimize geçmiş olsun’

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Karabağlar’daki yangının kent tarihine geçeceğini belirtti, “Canları pahasına emek verenlere en içten teşekkürlerimi sunarım. İzmirimize, ülkemize ve yerküremize büyük geçmiş olsun” dedi.

MHP’den 300 bin destek

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, “Kentteki yangınlar içimizi yaktı” dedi. Şahin, egedesonsoz.com’un haberine göre, 1500 dönümlük araziyi 300 bin fidanla yeşillendireceklerini söyledi, “Bunu kamuoyuna saygıyla duyuruyorum” dedi.