01.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Aysel Bozan Yılmaz
Aysel Bozan Yılmaz - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 6 Haziran’da düzenlenen merkezi sınav sonuçları meb.gov.tr adresinden açıklandı. Öğrenciler tercihlerini 5-16 Temmuz tarihleri arasında yapacak. Sonuçlar ise 26 Temmuz’da ilan edilecek.
MEB’in paylaştığı bilgilere göre LGS’ye 1 milyon 243 bin 801 öğrencinin başvurusu otomatik yapıldı ancak sınava 1 milyon 38 bin 492 öğrenci katıldı. LGS ile alan devlet okullarının kontenjanı 177 bin 500. Yani sınava girenlerin yüzde 17’si LGS ile alan devlet okullarından birine yerleşebilecek. Yaklaşık yüzde 1’lik bir öğrenci de yabancı ve Türk kolejler arasından tercih yapacak. 8. sınıftan liseye geçecek öğrencilerin yüzde 82’si ise yerel yerleştirmeyle adresine en yakın okullar arasından tercih yapabilecek. Bu durumda 1 milyonu aşkın öğrencinin tek şansı yerel yerleştirme olacak. Burada da istediği okula giremeyenlerden maddi durumu iyi olanlar sınavla almayan özel okulları tercih edecek, maddi olanağı bulunmayanlara ise açık öğretimden başka seçenek kalmayacak.
Zor bir denklem
Öğrencilerin istemediği bir okula yerleştirilmemesi ya da açıkta kalmaması için her adımı dikkatli atmaları gerekiyor. Çünkü yerleştirme sistemi, adeta bir denklem gibi. MEB’in yayınladığı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na göre LGS tercihleri, adım adım şöyle gerçekleşecek:
Sınavla öğrenci alan okulları tercih edecekler dahil, tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirmeyle alan okullar arasından tercih yapmaları şart. Aksi takdirde, merkezi sınavla öğrenci alan okulların tercih ekranı açılmayacak.
Öğrenciler, merkezi sınav puanıyla yerel yerleştirmeyle ve pansiyonlu okullar olmak üzere devlet okulları arasından üç grupta tercih yapabilecek. Sınava girmeyenlerin ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki gruptan tercih hakkı var. Özel okullar da LGS ile öğrenci alacak.
Öğrencilere öncelikle yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edilebilecek. Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu, Anadolu imam hatip liseleri arasından aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Örneğin 5 tercih birden Anadolu lisesi olamayacak.
Yerel yerleştirme tercih ekranındaki “yeşil” renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; “mavi” renk komşu kayıt alanında yer alanları; “kırmızı” renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını gösteriyor. Öğrenci, yeşil renkte yer alan okulları tercih ederse öncelikli olacak.
Yerel yerleştirmeyle alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul tercih edebilecek. Sınava giren öğrencilerin yerel yerleştirmede de 5 olmak üzere toplamda 20 okul tercih etme hakkı var.
Devamsızlık kalktı
Merkezi yerleştirme, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları/proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda LGS puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrencilerin sınavla alanlar listesinden 10 okul tercih hakkı bulunuyor.
Kılavuza göre, “8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı” kriteri merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme kriterlerinden çıkartıldı. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri ve okul başarı puanları gibi kriterler göz önünde tutularak yapılacak.
Özel okullar ile yetenek sınavıyla alan okullara kesin kayıt yaptıran öğrencilere devlet okulları için tercih ekranı açılmayacak. Ancak öğrenci tercih süresi içinde kaydını iptal ettirirse devlet okulları için tercih yapabilecek.
Galatasaray ilk sırada
MEB, okulların yüzdelik dilimlerini açıkladı. Ancak bunlar Türkiye geneli yüzdelik dilimler. Bu yıl sınava giren öğrenci sayısı azaldı, okulların kontenjanları da düşürüldü. O nedenle öğrencilerin geniş bir yüzdelik dilim arasından tercih yapmalarında yarar var.
Herkesin girmek için hayalini kurduğu gözde okulların 2020 yüzdelik dilimleri şöyle: Galatasaray Lisesi 0,01; İstanbul Erkek L. 0,01; Kabataş Lisesi (İng) 0,01; Cağaloğlu A.L. 0,04; Çemberlitaş A.L. (İng.) 0,95; Vefa 0,26; Kadıköy A.L. 0,09; Atatürk A.L. 0,07; Bornova A.L.(İng.) 0,22; İzmir Fen Lisesi 0,01.
Okulların yüzdelik dilimleri açıklandı
MEB, LGS kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ile bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan Türkiye geneli en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimleri açıkladı.
Öğrenciler kendi yüzdelik dilimlerini okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırarak tercih edecekleri okullar hakkında fikir edinebilecek.
Ayrıca yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci alan okulların kayıt bölgelerine göre tercih tabloları da açıklandı.
177 bin 500 kontenjan var
Türkiye genelinde 2 bin 91 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek.
Toplam kontenjan 177 bin 500. Anadolu liselerine 59 bin 216, fen liselerine 37 bin 190, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 982, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 970 kontenjan ayrıldı.