Eğitim Adli Kimya Nedir? Kısaca Adli Kimya Neyi İnceler?

Adli Kimya Nedir? Kısaca Adli Kimya Neyi İnceler?

31.03.2021 - 01:37 | Son Güncellenme:

Bilim dalları insanları tedavi etmekten yeniliklerin keşfine, olayların aydınlatılmasından ilaç üretimine kadar birçok amaç için çalışmalarını sürdürmektedir. Adli kimya alanı da bir bilim olarak çalışmalarına devam etmektedir. Peki, adli kimyanın uygulama alanları nelerdir? Bilimin hangi unsurundan yaralanmaktadır? Hangi sektörler bu bilimin çalışmasına ihtiyaç duymaktadır? İşte, adli kimya ve uygulama alanlarına ilişkin bilgiler.

Adli Kimya Nedir Kısaca Adli Kimya Neyi İnceler

Mahkemelerde söz konusu olan delilleri analiz etmek için bu alana ihtiyaç duyulmaktadır. Görüldüğü üzere suçu ve suçluyu ortaya çıkartma gayesi olduğundan gayet önemli ve ihtiyaç duyulan bir bilim dalıdır. Sunulacak raporlar önemli bilgileri içermektedir.

Haberin Devamı

 Adli Kimya Nedir?

 Adli kimya, mahkemelerde söz konusu olacak delillerin analizini yapmak ve deliller hakkında rapor sunmak için çalışmakta olan bir kimya alanıdır. Görevi suçun ve suçlunun ortaya çıkması için doğru bilgileri sunmaktır. Mahkemeler sunulan bu rapor doğrultusunda hareket etmekteler. Bu bilimler adli bilimler olarak da anılmaktadır. Adli kimya alanı ise adli bilimlerin bir alt dalı olarak bilinmektedir.

 Adli kimya, olay yerinden veya suç işlenen mahalden, elde edilen delilleri bir takım testler uygulayarak analiz eden ve sonucunda belli bir rapor sunan bilim dalıdır. Burada görüleceği üzere bu bilim dalı suçun çözümlenmesi için yapılan işlemlerin bir parçası olarak faaliyet göstermektedir. 

Haberin Devamı

 Kısaca Adli Kimya Neyi İnceler?

 Adli kimya suç teşkil etmesi muhtemel delillerin kimyasal incelemesini yapar. Adli kimya bilimi bu analizi yaparken üç adet uygulama aşaması yapmaktadır. Bunlardan birincisi tespit aşamasıdır. Bu aşamada delil üzerindeki unsurlar tespit edilir.

 İkinci aşama sınıflandırma aşamasıdır. Tespit edilen deliller kategorize edilerek çeşitli sınıflandırmaya tabi tutulurlar. Son aşamada ise bireyselleştirme yapılır. Böylece suç mahallinden getirilen deliller üzerinde çalışmalar tamamlanır. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte bir rapor hazırlanır. Bu raporlar mahkemelerde kullanılır.

Yazarlar