Eğitim AKN Nedir, Ne İşe Yarar? Adil Kullanım Kotası Kalktı Mı?

AKN Nedir, Ne İşe Yarar? Adil Kullanım Kotası Kalktı Mı?

31.03.2021 - 01:30 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinde en çok merak edilen konulardan biri AKN olarak öne çıkıyor. Günümüzde ise bu yapı yavaş yavaş artık internet üzerinden kalkmaya başladı. Peki Akn nedir, ne işe yarar? Adil kullanım kotası kalktı mı? İşte bu konuda merak edilenler.

AKN Nedir, Ne İşe Yarar Adil Kullanım Kotası Kalktı Mı

Belli bir kotayı ifade etmesi ile beraber, internet kullanıcılarının sevmediği durumlardan biri AKN’dir. Adil kullanım kotası olarak da ifade edilebilecek olan bu yapı, pek çok internet kullanıcısının interneti dilediği gibi kullanmasına engel teşkil eder.

Haberin Devamı

 AKN Nedir?

 AKN uzun ifadesi ile adil kullanım kotası şeklinde anlatılmaktadır. İnternet paketinde yer alan aylık download indirme (0) noktaya ulaşması üzerinden, geri kalan günlerde hızının düşmesi anlamına gelmektedir. Yani internet paketi belli bir hızda ilk başta devam eder; daha sonra ise Adil kullanım kotası aşıldığı vakit hız belli bir noktaya düşer.

 AKN Ne İşe Yarar? 

 Aslına bakılırsa adil kullanım kotası pek çok kişinin de işine yarayan bir yapıdır. Böylece çok daha uygun fiyatlar üzerinden internet kullanım imkanı elde edilir. Özellikle belli saatlerde internet kullanmak isteyen kişiler, yüksek hız üzerinden internet alabiliyor. Daha sonra AKN geldiği vakit, hız düşse bile kişi zaten istediği kadar kullanmış oluyor. Yani AKN belli bir indirme miktarı geldiği vakit, hızın düşürülmesine yarayan yapıdır. Yine de genel olarak sevilen bir durum değildir.

Haberin Devamı

 Adil Kullanım Kotası Kalktı mı?

 Artık günümüzde Adil kullanım kotası resmen kalkmış bulunuyor. Belli ve sabit bir hız kapsamında farklı fiyatlar üzerinden internet paketleri kullanıcılara sunulmaktadır. Yani 1 Ocak 2019 tarihi ile beraber artık Adil kullanım kotası bulunmuyor. Kullanıcılar farklı fiyatlar ve paketler doğrultusunda, belirlenmiş sabit hız üzerinden internet satın alabiliyor. Kotanın aşımı sonrası internet hızını düşüren AKN pek çok internet kullanıcısının bir kabusuydu.