Eğitim Amin Alayı Nedir? Osmanlıda Amin Alayları Ne İçin Yapılmıştır?

Amin Alayı Nedir? Osmanlıda Amin Alayları Ne İçin Yapılmıştır?

03.03.2021 - 13:47 | Son Güncellenme:

Osmanlı döneminde en yaygın olan ritüellerden biri amin alayıdır. Osmanlı dönemi ile bu alayın özleştirilmesinin sebebi artık bunun o dönemde kalmış olmasıdır. Yani artık günümüzde yapıldığı pek gözlenmez. Tabi ki de ne olduğunun bilinmesinin faydası vardır. Bu nedenle amin alayı nedir ve Osmanlı döneminde neden yapılmıştır gibi soruları sizler için derledik.

Amin Alayı Nedir Osmanlıda Amin Alayları Ne İçin Yapılmıştır

 Osmanlı döneminde amin alayı genelde belirli bir gruba yöneliktir. Yani sadece belli bir kesim üzerinde bu ritüeller uygulanmıştır. Tabi ki de günümüze kadar ulaşmamasına rağmen buna benzer ritüeller hala vardır. Bu aslında bir Osmanlı kültürüdür de denilebilir. Bu bakımdan o dönemin en önemli uygulamalarından bir tanesi olarak görülmekteydi.

Haberin Devamı

 Amin Alayı Nedir?

 Amin alayı genelde okula yeni başlayacak öğrenciler için düzenlenen bir takım etkinliklerdir. Aileler okula yeni başlayacak çocukları için ziyafet hazırlardı. Okullardaki öğretmenlerine de bir takım hediyeler gönderirdi. Öğrencinin sınıf ya da okul arkadaşlarına da bir takım şeker ya da simit gibi yiyecekler gönderirdi. Bir takım ev temizliği gibi özel hazırlıklar da yine öğrencinin ailesi tarafından yapılırdı. Bu günün özel bir gün olmasında da çok dikkat edilirdi. Dini açıdan özel bir günde bu amin alayı ritüeli yapılamasına da özen gösterilirdir.

 Osmanlıda Amin Alayları Ne İçin Yapılmıştır?

 Tüm bu hazırlıkların özel bir nedeni de vardı. Bunun bir gelenek olması herkesin bunu yapmasına neden olurdu. Bu sayede bu gelenek git gide toplumdan topluma yaygınlaştı. Artık Osmanlı Döneminin en önemli ve büyük bir parçası haline geldi.

Haberin Devamı

 Tabi ki de günden güne bu gelenek uygulaması azaldı. Bu sayede bu gelenek de yavaş yavaş yok oldu. Günümüzde amin alayı adı altında bir ritüel yapılmamakta. Bu bakımdan gelenekler gibi bu da kayboldu.