EğitimAnabolizma Nedir, Örnekleri Nelerdir? Anabolizma İle Katabolizma Arasındaki Fark Nedir?

Anabolizma Nedir, Örnekleri Nelerdir? Anabolizma İle Katabolizma Arasındaki Fark Nedir?

28.02.2021 - 04:34 | Son Güncellenme:

Vücutta birçok yapı ortak olarak işlevleri yerine getirerek canlı vücudunu yerine getirmektedir. Bu olaylardan ikisi de anabolizma ve katabolizma olayları olmaktadır. Bu iki konu hakkında en sık sorulan soruların başında Anabolizma nedir, örnekleri nelerdir? Anabolizma ile katabolizma arasındaki fark nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Anabolizma Nedir, Örnekleri Nelerdir Anabolizma İle Katabolizma Arasındaki Fark Nedir


Metabolizmanın meydana gelmesinde en etkili şeylerden ikisi anabolizma ve katabolizma faaliyetleri olmaktadır. Bu iki faaliyetin bir arada olması sayesinde bireylerin vücutlarında zararlı ve yararlı birçok tepkime meydana gelir.

Anabolizma Nedir, Örnekleri Nelerdir?

Anabolizma temel olarak yapım tepkimeleri olarak da adlandırılmaktadır. Bu tepkimeler sayesinde canlılık özellikleri korunmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre anabolizma faaliyetleri sonucunda birçok hücrenin saniyeler içinde yapıldı fark edilmektedir. Bu duruma ek olarak protein ve karbon hidrat gibi malzemelerde yapılmaktadır.

Proteinler genellikle yapı malzemesi olarak anabolizmaya uyarca Karbonhidratlarda yine yakım için anabolizmaya uğrarlar. Ayrıca bu işlemler gerçekleşirken bireylerin vücudunda su ve minareli dengesinin de kurulması önemlidir. Eksik olması halinde anabolizma etkisi oldukça azılmaktadır.

Anabolizma İle Katabolizma Arasındaki Fark Nedir?

Katabolizma tepkimeleri anabolizmadan oldukça farklı ve tam tersi tepkime olarak bilinmektedir. Bu tepkimelerin temel işlevi genellikle yıkım olarak bilinmektedir. Anabolizma işlenmiş ise yapım olarak bilinmededir. Birçok birey bu iki yapının aynı ortamda çalışamayacağını savunmaktadır. Fakat aynı hücre içinde bu iki yapının da çalışması mümkün olmaktadır.

En çok katabolizma olayının olduğu yer karaciğer organı olarak bilinmekledir. Her bir saat içinde binlerce yıkım faaliyeti karaciğerde gerçekleşmektedir. Bu yıkım faaliyetlerinin sağlıklı olması için biraz daha hafif yiyecekler tükenilmelidir. Aksi takdir de bu durum karaciğerin yorulmasına ve zaman içinde tükenmesine neden olur.