Eğitim Anatomi Ve Fizyoloji Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Anatomi Ve Fizyoloji Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

06.06.2021 - 01:45 | Son Güncellenme:

Vücudun temel yapısını oluşturan anatomi ve fizyoloji, tıp alanındaki en önemli konular içerisinde yer alır. Aynı zamanda ilköğretim kuşağı ve lise açısından da önemli bir yere sahiptir. Peki anatomi ve fizyoloji nedir? Ders notları ve konu anlatımı üzerine merak edilen bilgiler.

Anatomi Ve Fizyoloji Nedir Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Anatomi ve fizyoloji aslına bakılırsa birbiriyle bütün haline gelmiş bir yapıdır. Tabii ayrıca hem anatomi hem de fizyoloji açısından farklı tanımlar da öne çıkar. Bu tanımlar doğrultusunda canlı yapısının temel taşlarını meydana getirmektedir.

Anatomi ve Fizyoloji Nedir?

Anatomi ve fizyoloji birbiriyle ilişkili olan iki disiplin biçiminde ele alınabilir. Aynı zamanda birbirini tamamlayan unsurlar olarak da öne çıkarmak mümkün. Tabii daha iyi anlayabilmek için anatomi ve fizyoloji tanımlarına ayrı biçimde ifade etmek gerekir.

Anatomi: Vücudun yapısal özelliklerini inceleyen alana anatomi denir.

Fizyoloji: Vücudun fonksiyonel özelliklerini inceleyen alana ise fizyoloji denir.
.
Böylece vücudun bütün olarak temel yapı taşlarını ortaya çıkarır ve inceleme imkanı tanır. Daha doğrusu bütün yapısal ve fonksiyonel unsurlarını öne çıkaran bir etki olarak da ifade etmek mümkün.

Anatomi ve Fizyoloji Ders Notları ve Konu Anlatımı

Anatomi ve fizyoloji vücudun temel kavramları içerisinde yer alır. Aynı zamanda herhangi bir organizmanın yapısal düzenini oluşturan bir bütündür. Bu bağlamda anatomik hücrelerin, doku ve organların şekil ve konumu ile ilgili işlevsel etkiyi ortaya çıkarır. Bu hücre ve doku ile organların işlevlerini nasıl çalıştıklarını inceleyen bilim dalı olarak ise fizyoloji öne çıkar. Bu doğrultuda anatomi ve fizyoloji ders notları olarak, vücut içerisindeki sistemler ön plana çıkar.

- Endokrin sistem
- Hareket sistemi
- Sindirim sistemi
- Sinir sistemi
- Solunum sistemi
- Üreme sistemi
- Endokrin sistemi

Genel olarak bu sistemler çerçevesi altında anatomi ve fizyoloji ön plana çıkmaktadır.