13.09.2021 - 15:41 | Son Güncellenme:
Anjanbman, şiirlerde yer alan tek ölçümlü çizgilere dize ismi verilmektedir. Şiirde yer alan satırların her bir tanesi bir dizeyi meydana getirmektedir. Anjanbman şiirde bulunan dizelerin bir satırda bitmeden alt satıra geçmesine verilen isimdir.
Anjanbman Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Anjanbman; şiirdeki dizelerin bir beyitte bitmeden diğer satıra geçmesine verilen isimdir. Anjanbman, Fransız şiirlerinden Türk şiirlerine geçmiştir. Anjanbman ile düz yazı şiire önemli bir şekilde yaklaştırılmaktadır.
Anjanbman; Servet-i Fünun ve Tanzimat döneminde sıklıkla kullanılmıştır. Anjanbmanda müstezat biçimi geliştirilip serbest müstezat kullanılmıştır. Anjanbman, Türk Edebiyatının önemli şairlerinden biri olan Tevfik Fikret tarafından sıklıkla kullanılmıştır.
Anjanbman Örnekleri Nelerdir?
Türk Edebiyatında Anjanbman örnekleri oldukça fazladır. Özellikle Servet-i Fünun döneminde anjanbmandan sıklıkla faydalanılmıştır. Bu teknik ile birlikte düz yazı ile şiir birbirine yaklaşmıştır. Özdemir Asaf, Tevfik Fikret, Ahmet Haşim gibi Türk Edebiyatının önemli şairleri bu tekniği sıklıkla kullanmışlardır.
Bu teknik Türk şiirinin gelişip ilerlemesinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Anjanbman tekniği Fransız şiirinden Türk şiirine geçen bir tekniktir. Bu teknik sayesinde şairler geleneksel nazım biçimlerinden kurtulmuştur. Anjanbman tekniğinde şiir dizeleri uzunlu kısalı olur. Her bir dize birbirinden bağımsız olarak ilerlemektedir. Bu nedenle klasik nazım biçiminden oldukça farklıdır.