Eğitim Aronya Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir? Aronya Meyvesi Nerede Yetişir?

Aronya Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir? Aronya Meyvesi Nerede Yetişir?

08.06.2022 - 02:57 | Son Güncellenme:

Aronya meyvesi chokeberry ismiyle bilinmektedir. Bu meyve bildiğimiz gül ailesine aittir. Aronya meyvesi aslında bir çalı bitkisidir. Aronya meyvesi halk arasında süper meyve olarak da adlandırılmaktadır. Bunun nedeni ise aronya meyvesinin çok fazla yüksek antioksidan ve vitamin içermesidir. Sağlığa olumlu etkileri bulunan aronya meyvesinin nasıl yendiğine ve nerede yetiştiğine dair detayları derledik.

Aronya Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir Aronya Meyvesi Nerede Yetişir

Ülkemizde aronya meyvesinin ismini henüz duymamış insanlar mutlaka vardır. Fakat aronya meyvesinin faydaları bilindikten sonra tüketimi de hızla artmaktadır. Bu meyve damar tıkanıklığı, pıhtı oluşumu, kandaki kolesterol seviyesi gibi pek çok duruma iyi gelmektedir.

Aronya Meyvesi Nedir?

Aronya meyvesinin faydaları olduğu gibi belirli bir tarihi de vardır. Chokeberry ismiyle bilinen gül ailesine ait çalı bitkisine aronya meyvesi denmektedir. Bu meyve görünüş itibariyle iri boyutta ya da küçük boyutta olabilmektedir. Rengi vişne renginden de koyu bir bordodur. Görüntüsü de vişne gibi yuvarlak yapıdadır. Küçükleri kızılcığa benzetilmektedir.

Aronya Meyvesi Nasıl Yenir?

Aronya meyvesi çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Bu meyvenin yoğurdu, reçeli, çayı, muhallebisi, meyve suyu ve dondurması yapılabilmektedir. Aronya meyvesi tek başına yenebileceği gibi bu şekilde de yenebilmektedir. Aronya meyvesi üzüm gibi çekirdeklidir. Küçük ve siyaha yakın mor renkli aronya meyvelerinin taze tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Aronya Meyvesi Nerede Yetişir?

Aronya meyvesi doğu Kuzey Amerika ülkesinde yetişmektedir. Aronya meyvesinin tek türü yoktur. İki veya üç türden oluşmaktadır. Fakat genellikle bir türü mutlaka Avrupa'da doğallaştırılmaktadır. 2020 senesinde ise aronya meyvesinin yetiştirilmesine Türkiye ülkesinde de denemeler yapılmıştır. Bu denemeler başarılı sonuçlanmıştır. Günümüzde aronya meyvesi bizim ülkemizde de Karadeniz Bölgesinde süper meyve olarak yetiştirilmektedir.