Haritalar Avrupa Haritası (Fiziki, Siyasi, Dilsiz): Avrupa Kıtasında Olan Ülkeler, Akarsular, Göller Nelerdir?

Avrupa Haritası (Fiziki, Siyasi, Dilsiz): Avrupa Kıtasında Olan Ülkeler, Akarsular, Göller Nelerdir?

04.03.2021 - 17:22 | Son Güncellenme:

Avrupa Kıtasında toplam 64 ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerden yarısının ya denize ya da okyanusa kıyısı vardır. Bazı ülkelerin ise hem deniz hem de okyanusa kıyısı bulunuyor. Ladoga Gölü, Avrupa'nın en büyük gölüdür ve Rusya'dadır. İdil Nehri, Tuna ve Ural Nehri ise kaynağı Avrupa'da olan en uzun nehirlerdir. Sizin için Avrupa kıtasında olan ülkeleri, akarsuları ve gölleri derledik.

Avrupa Haritası (Fiziki, Siyasi, Dilsiz): Avrupa Kıtasında Olan Ülkeler, Akarsular, Göller Nelerdir

Güney, Kuzey, Batı ve Doğu olarak dörde ayrılan Avrupa Kıtası birçok ada ve yarımadadan oluşur. En büyük adası Büyük Britanya iken, İskandinav da yüz ölçümü en geniş olan yarım adasıdır.

Haberin Devamı

Avrupa Haritası (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com


Avrupa Kıtasında Olan Ülkeler

Avrupa, bilim, endüstri ve teknoloji alanında en gelişmiş kıtadır. Makine endüstrisinde en gelişmiş ülkeleri Almanya ve İngiltere'dir. Almanya'nın batısında Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve Fransa bulunuyor. Avrupa'nın en büyük kalabalık ülkeleri sıralamasında Almanya, Türkiye ve Rusya yer alır. Bu kıtadaki birçok ülkenin yüz ölçümü çok küçük ve nüfus sayısı da aynı oranda çok azdır. Liechtenstein 160 kilometrelik bir alandadır ve nüfusu 35 bine yakındır. Dünya'nın en küçük ülkesi olan Vatikan da Avrupa haritası sınırları içerisinde yer alıyor. San Marino, Andorra ve Lüksemburg da nüfus yoğunluğunun çok az olduğu ülkeler arasındadır.

Avrupa kıtasında sayısız ada bulunuyor. Aynı zamanda bir ülke olan Malta, toplam beş adadan oluşmaktadır. Korsiko, Mikonos ve Minorka, adaları da Avrupa'da yer almaktadır.

Haberin Devamı

Avrupa Haritası 2 (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com


Avrupa Kıtasında Olan Akarsular

İdil Nehri Avrupa'nın en uzun nehridir. Uzunluğu 3.530 km. olan bu nehir Volga Nehri adıyla da biliniyor. Kaynağını Moskova'daki Valgay tepelerinden alır. Toplamda 10 ülkeden geçen ve Karadeniz'e dökülen Tuna ise Avrupa'daki en uzun ikinci akarsudur. Dinyeper, Peçora, Oka ve Ural kıtadaki diğer büyük nehirlerdir.

Avrupa Haritası 3 (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com


Avrupa Kıtasında Olan Göller

Avrupa'nın en büyük gölü olan Ladoga Gölü, Rusya'da yer almaktadır. En derin yeri 225 km. olup 50'den fazla akarsu ile beslenir. Sadece bu gölde yaşayan, bu nedenle Ladoga foku adı verilen canlılarının yaşam alanıdır. 130 km. genişliğindeki göl, dünyanın en büyük 15. gölüdür. Ritsa, Aktaş, Fureso ve Baykal Gölü, kıtada bulunan diğer büyük göllere örnek gösterilebilir.

Avrupa Haritası 4 (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com

Avrupa Haritası 5 (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com