Eğitim BCAA Nasıl Kullanılır? BCAA Ne Zaman Kullanılmalıdır?

BCAA Nasıl Kullanılır? BCAA Ne Zaman Kullanılmalıdır?

11.05.2021 - 12:13 | Son Güncellenme:

Spor yapan kişilerin farklı bir takım takviyeler alması gerekmektedir. sporcular tarafından en çok tercih edilen takviyeler ise proteinler, amino asit ve keratin olmaktadır. BCAA nasıl kullanılır? BCAA ne zaman kullanılmalıdır? İşte, tüm detaylar.

BCAA Nasıl Kullanılır BCAA Ne Zaman Kullanılmalıdır

 Sporcular daha güçlü ve hızlı olmak için çeşitli takviyeler kullanırlar. BCAA takviyesi de bunlardan bir tanesidir. Protein, keratin ve amino asit takviyeleri sporcular tarafından en fazla tercih edilen takviyelerden bir tanesidir. Bunun yanında alınan takviyelerin dikkatli ve kararında alınması oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

 BCAA Nasıl Kullanılır?

 BCAA bir amino asit türüdür. Dallı zincirli amino asitler içerisinde yer alan 10 adet esansiyel amino asit içinde yer alan lösin, valin ve izolösin amino asitlerinden meydana gelmektedir. BCAA amino asitleri kasta bulunan proteinlerin yaklaşık 1/3'ünü oluşturmaktadır.

 Bahsedilern 3 adet BCAA aminoasitleri kasların büyümesine ve toparlanmasına yardımcı olmaktadır. BCAA amino asitleri özellikle kırmızı et, tavuk, somon, yumurta gibi besinlerde bulunmaktadır. Bunun yanında whey protein içerisinde de bulunmaktadır. 

 Amino asitler çoğunlukla karaciğerde depolanmaktadır. Ancak BCAA isimli proteinler daha çok kas dokusu içerisinde bulunmaktadır. Kaslarımız BCAA amino asitlerini kullanır ve enerji üretirler. Bu enerjiler ATP olarak bilinmektedir. BCAA aminoasitleri içerisinde bulunan lösin kas protein sentezi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Haberin Devamı

 BCAA Ne Zaman Kullanılmalıdır?

 BCAA amino asitleri lösin valin ve izolösin gibi çift zincirli olan amino asitlere verilen genel bir addır. Bu bahsedilen üç amino asidin birbirilerine benzer yapıları ve bunun yanında işlevleri bulunmaktadır. BCAA amino asitlerinin moleküler özelliklerinin temelinde çekirdekteki çeşitli zincir yapılarının daha zengin olması sebebi iledir. 

 

 BCAA amino asitleri hidrofobiktir. Yani içine çok fazla su almazlar. Bunun yanında proteinlerin iç yapısında da bulunmaktadır. Esansiyel amino asitler vücutta üretilemeyen ve dışarıdan insan vücuduna alınması gereken amino asitler şeklinde ifade edilebilmektedir.