Eğitim Bezzaz Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Bezzaz Kime Denir?

Bezzaz Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Bezzaz Kime Denir?

19.07.2022 - 17:16 | Son Güncellenme:

Bez, pamuklu dokuma ve kumaş anlamına gelir. Bezzaz kelimesinin sözlük anlamı bez satan kimsedir. Koltuk örtüleri, havlu, pike, paspas ve bornoz satan kişilere bezzaz denir. Bezzazlar, perakende ya da toptan satış yapabilirler. Bezzaz kelimesinin anlamını ve kökenini ayrıntıları ile derledik.

Bezzaz Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Bezzaz Kime Denir

Günümüzde bezzaz kelimesi yerine manifaturacı sözcüğü daha çok kullanılmaktadır. İtalyanca kökenli olan kelimenin özgün hali "manifattura" şeklinde yazılır. Manifatura kelimesinin sözlük anlamı ise el işidir.

Bezzaz Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Bezden ve kumaştan yapılan ürünleri satan tüccarlara bezzaz denir. Osmanlı zamanında sadece el işi tekstil ürünleri satan kişilere bezzaz denirdi. Sanayi devriminden sonra tekstil atölyeleri kuruldu ve seri üretime geçildi. Bu nedenle, bezzazlar hem el işi hem de fabrikalarda üretilen tekstil ürünlerini satmaya başladı.

Bezzaz Kime Denir?

Havlu setleri, bohça ve seccade gibi çeşitli kumaşlardan imal edilen ürünlerin satışını yapan kişilere bezzaz denir. Manifaturacı dükkanlarında başta pamuk, polyester ve ipek olmak üzere birçok kumaş türü satılmaktadır. Yorgan ve battaniye de bezzazların sattıkları ürünler arasında yer almaktadır.