Eğitim Bileme Taşı Nedir, Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Bileme Taşı Nedir, Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

03.01.2022 - 17:13 | Son Güncellenme:

Tarih boyunca bu taşlar araştırılmış ve kullanılmıştır. Kullanım amaçlarına göre değişiklik göstere bilmektedir. Bileme taşı ile birçok demir ve çelik gibi materyallerden yapılmış olan malzemeleri keskinleştirmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda bileme taşlarının birçok çeşidi de bulunmaktadır. Doğal ve yapay taşlardan oluşabilmektedir. Sizler için bileme taşı nedir, ne işe yarar? Nerelerde kullanılır detayları ile derledik.

Bileme Taşı Nedir, Ne İşe Yarar Nerelerde Kullanılır

Bileme taşı; her türlü kesici aletlerin keskinleştirilmesi için kullanılmaktadır.

Bileme Taşı Nedir?

Bileme taşı ile çelik ve demir gibi ürünlerden oluşan keskin aletlerin daha da keskin olabilmesi için kullanılmaktadır. Aynı zamanda birçok çeşidi de bulunmaktadır. Taşın içerisinde bulunan minerallerin yoğunluğuna göre sınıflandırmak mümkündür. Bu sınıflandırılmaya grit denilmektedir. Taş içerisinde bulunan grit boyutları ve aynı zamanda dağılımları da taşların kalitesini göstermektedir. Bu gritler ile bileme işlemi değişik aşamalarda yapılması sağlanmaktadır.

Tarih boyunca bu taşlar kullanılmıştır. Bu taşların kullanımında su veya yağ kullanarak daha iyi olduğu keşfedilmiştir. Arkasından bu taşlar daha da fazla değer kazanmıştır. Kullanım yerlerine ve amaçlarına göre değişik boyutlarda olmaktadır. Bıçak, kılıç gibi uzun aletlerin bilenmesinde kullanılan taşlama tezgah taşı denilmektedir. Daha küçük boyutta olan materyallerin bilenmesi için olan taşlara ise cep taşları denilmektedir.

Bileme taşlarından en meşhur olanı Belçika Sarı Coticule biley taşıdır. Bu taş Belçika’da ocaklarda bulunmaktadır. Volkanların küllerinden ve tortularından oluşmaktadır. Bu taş çeliği 2 ile 3 mikron aşındırmaktadır. Bu en önemli bileme özelliğidir.

Bileme Taşları Nerelerde Kullanılır?

Bileme taşları ile keskinleştirilmek istenilen aletlerin keskinleştirilmesi sağlanmaktadır. Çelik, demir, karbon çelik, ameliyat aletleri, bıçak, testere gibi birçok ürünler için bileme taşları kullanılabilmektedir. Fakat kullanılan bileme taşının kullanılacak olan materyal için olması gerekmektedir. Bileme taşlarının su veya yağ ile daha iyi bilendiği ortaya çıkmıştır.