Eğitim Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (Bep) Nedir, Ne İşe Yarar? Bep Nasıl Hazırlanır?

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (Bep) Nedir, Ne İşe Yarar? Bep Nasıl Hazırlanır?

27.05.2022 - 00:49 | Son Güncellenme:

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı kısaca BEP özel gereksinimi olan öğrenciler için uygulanmakta olan bireysel eğitim planı demektir. Bazı bireyler diğer bireylerden farklı oldukları için farklı bir eğitim programına ihtiyaç duyarlar. Bu farklılıklar zihinsel, gelişimsel ya da bedensel olabildiği için buna göre bir eğitim programı oluşturulur. Bireyselleştirilmiş Eğitim Programının ne işe yaradığı ve nasıl hazırlandığı ile ilgili ayrıntıları derledik.

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (Bep) Nedir, Ne İşe Yarar Bep Nasıl Hazırlanır

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı özel bireyler için hazırlanmış olan eğitim programıdır. Alanında uzman kişiler ve başkan ile rehber öğretmenler eşliğinde hazırlanan eğitim programı kişilere özel olarak oluşturulur. 

Haberin Devamı

 Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir, Ne İşe Yarar?

 Bireyselleştirilmiş eğitim programı özel gereksinim duyan öğrenciler için uygulanmış olan bir eğitim programıdır. Eğitim dünyasında her bireyin anlama kabiliyeti farklı olduğundan bu farklılıklara göre bir program düzenlenmesi gerekebilir. Bu farklar zihinsel, gelişimsel ya da bedensel olabilir.

 Eğitim dünyasında özel program kapsamına giren öğrencilere özel gereksinimi olan öğrenciler denir. Bu kişiler için en uygun eğitim programını hazırlamak için uzman eğitmenlerden yardım alınır. Program hazırlanırken öncelikle zihinsel, duygusal ve sosyal aktivite alanında ihtiyaç duyulan tüm konular göz önünde bulundurulur. Asıl amaç özel gereksinimli öğrencilerin performansının yüksek tutulmasını sağlamaktır.

Haberin Devamı

 BEP Nasıl Hazırlanır?

 BEP, BEP geliştirme birimi tarafından oluşturulur. Bu birim genellikle kurumun müdürü tarafından kurulur. Ülkemizde 1997 senesinde yürürlüğe girmiştir ve sonrasında 2006 yılında Özel Eğitim Hizmetleri yönetmenliği de yürürlüğe girince gereksinimli her öğrenci için eğitim zorunlu hale gelmiştir.

 Özel gereksinimli öğrenciler için hazırlanan bu program ile zihinsel ya da bedensel problemli her birey kendine göre bir eğitim programının içine alınır. BEP geliştirme biriminde bulunan üyeler başkan, öğretmen, aile, özel gereksinimli birey, rehber öğretmen ve program hazırlamakla görevlendirilmiş olan öğretmendir.