Eğitim Bitişken Diller Hangileridir? Bitişken Dillere Örnekler Nelerdir?

Bitişken Diller Hangileridir? Bitişken Dillere Örnekler Nelerdir?

10.05.2021 - 16:36 | Son Güncellenme:

Günümüz koşullarında tarihten beridir diller genel olarak farklı farklı toplamda üç adet grup içinde incelenmektedir. Bu gruplardan da en çok dikkat çeken bitişken diller yani eklemeli diller olmaktadır. Bu bitişken (eklemeli) dil gurubu geçmişten günümüze kadar pek çok ülke tarafından tercih edilmekte olan dil grubudur. Bu nedenle bitişken diller hangileridir? Bitişken dillere örnekler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bitişken Diller Hangileridir Bitişken Dillere Örnekler Nelerdir

Eklemeli yani bitişken gruplu dillerde sözcükler genelde birden fazla sayıda heceli olabilir. Buna ek olarak ise ilgili dildeki sözcüklere yapım ve ya çekim ekleri de gelebilir. Getirilen bu yapım ve ya çelim eklerinin kök ile kaynaşması sonucunda sözcükler farklı anlam kazanabilir.

Haberin Devamı

Bitişken Diller Nedir?

Dünya dilleri genel olarak yapı bakımından 3 grupta incelenmektedir. Bunlar tek heceli diller yani ayrımlı diller, çekimli diller yani bükümlü diller, eklemeli diller yani bitişken diller şeklinde yer almaktadır. Bu dillerde genelde hiç değişmeden sabit olan tek ve ya çok heceli şekildeki köklere yapım ve de çekim ekleri eklenir.

Köke getirilen yapım ekleriyle beraber yeni sözcükler ve yeni kavramlar türetilmektedir. Köklere, kelimeler arasında yer alan geçici görev yüklemek için getirilen ekler çekim ekleri olmakta ve yeni ekler ulandığında da kökte bir değişiklik olmamaktadır. Türkçeye yabancı dillerden girmekte olan bazı sözcük köklerine ekler getirilerek yeni pek çok sayıda sözcükler türetilir.

Haberin Devamı

Bitişken Dillere Örnekler Nelerdir?

Dil gruplarında eklemeli diller olan bitişken diller arasında başta Türkçe gelmektedir. Ardından Altay dilleri yani Moğolca ve Mançu-Tunguz, Japonca, Ural dilleri olan Macarca, Samoyetçe, Fince bitişken diller arasında yer alır. Buna ek olarak Asya ve Afrika dilleri içinden bazıları da bu dil grubunda yer almaktadır. Bitişken dillerden en başta gelen Türkçe dilinden bir yapım eki ve de çekim eki örneği vermek gerekir ise;

Yapım ekleri 

 göz + cü = “gözcü” 

 göz + lük = "gözlük" 

 göz + lük + çü + lük = “gözlükçülük” 

 göz + le + mek = “gözlemek” 

 şeklinde yer almaktadır.

Çekim ekleri ise

 ev + den çıkmak

 yol + a bakmak

 ev + i bulmak

 şeklinde yer almaktadır.