Eğitim ‘Bütçe gitmeyen tek okul yok’

‘Bütçe gitmeyen tek okul yok’

13.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN Türk televizyonunda yayınlanan Tarafsız Bölge programına katılarak eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

‘Bütçe gitmeyen tek okul yok’

EĞİTİM SERVİSİ - Bakan Özer’in açıklamalarından öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Haberin Devamı

19 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmenimiz, ders başı yaptı.

2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıklarımıza çok erken başladık. Yirmi yıllık bir gelenek olan ücretsiz ders kitapları dağıtımının yanı sıra bu yıl yardımcı kaynak kitaplarımızı da ücretsiz olarak öğrencilerimize ulaştırdık. Bugün itibarıyla yaklaşık 153 milyon ders kitabı ve 136 milyona yakın yardımcı kaynağı öğrencilerimize buluşturduk.

60 bin temizlik görevlisini, ilk defa okullar açılmadan okullarımızda görevine başlattık.

Çok önemli bir sessiz devrim daha yaptık: İlk defa Milli Eğitim Bakanlığı tüm okullara bütçe gönderdi. Temizlik, onarım gibi ihtiyaçları karşılamaları için velilerden bağış toplanmaması için. Türkiye’de bütçe gönderilmemiş tek bir okul kalmadı. il ve ilçelerden kestik, doğrudan okullara gönderiyoruz bütçeleri. Daha önceleri il ve ilçe müdürlükleri belirliyordu okulları. 3 milyar 750 milyon TL bütçe gönderildi. Nereye kullanıldı, hangi harcama kalemine kullanıldı bunları inceliyoruz. Böylelikle eğitim camiamızı yaralayan “yardımcı kaynak” ve “bağış” konusunu gündemden düşürdük. Veli isterse bağış yapabilir ama bu, öğrencinin okula kaydına endeksli bir durum olmaktan çıkarıldı.

Haberin Devamı

‘Öğrenci sayısı 25’in altında’

4 bin 256 okulun depreme dayanıklılıklarını, güçlendirilmesini ve onarımını yaptık. Temel eğitimde “10.000 Okul” projesini; 1 yılda 3 milyarlık bir projeyi tamamladık.

1 Eylül itibarıyla 20 bin öğretmen ataması yapıldı. Eğitim sistemimizde 1.2 milyon öğretmen var. Son 20 yılda atama yapılmayan bir dönem yok. Bakanlık, değişen önceliklere göre mutlaka öğretmen ataması yapar.

Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı azaldı. Öğretmen başına 40 öğrenci geliyorsa şu an 25 öğrenci denk geliyor. 857 bin dersliğin yüzde 60’a yakınında öğrenci sayısı 25’in altında.

5 bin TL fark olacak

Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesinde bir iyileştirme yaptık. Önceki uygulamada kota vardı. “Belli sayıda uzman öğretmen, belli sayıda başöğretmen olabilir” şeklinde... Biz istedik ki eğitimini tamamlayan ve sınavda başarılı olan tüm öğretmenlerimiz uzman öğretmen olabilsin, başöğretmen olabilsin.

Haberin Devamı

Şu anda Uzman ve Başöğretmenlik Sınavı’na başvuran öğretmen sayımız, yaklaşık 614 bin. Şartları sağlayan öğretmenlerimizin yüzde 95’i uzman ve başöğretmenliğe başvurdu.

Yaklaşık 544 bin eğitimcimiz uzman, 70 bin öğretmen de başöğretmenliğe başvurdu. Yüzde 98.5’i de eğitimlerini tamamladı.

Sınavı geçen herkes uzman öğretmenliğe başvurduysa uzman öğretmenliğe, başöğretmenliğe başvurmuşsa başöğretmenliğe geçiş yapacak.

Kariyer sistemi ile öğretmenlerin maaşında çok ciddi artış olacak. Başöğretmenlikte yaklaşık 4.500-5.000 lira fark; 3.000 lira civarında uzman öğretmenlikte artış olacak.