Eğitim Çam Fıstığı Ağacı Nerede Yetişir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Çam Fıstığı Ağacı Nerede Yetişir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

30.08.2021 - 16:40 | Son Güncellenme:

Günümüzde birbirinden farklı pek çok ağaç türü bulunuyor. Bu ağaç türlerinin çoğu ise, genellikle meyve ağaçları oluşturuyor. Türkiye genelinde de pek çok farklı ağaç türü yer alıyor. Özellikle de ormanlarda çam fıstığı ağacı da yaygın bir şekilde yetişiyor. Çam fıstığı ağacı nerede yetişir sizler için derledik.

Çam Fıstığı Ağacı Nerede Yetişir Kısaca Özellikleri Nelerdir

Çam fıstığı ağacı, dünya üzerinde genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle Girit, İtalya, İspanya ve Portekiz'de yetişen çam fıstığı ağacından çam fıstıkları da elde edilir.

Çam Fıstığı Ağacı Nerede Yetişir?

Çam fıstığı ağacı, Akdeniz ülkelerinin hemen hemen hepsinde yetişir. Çam fıstığı ağacı şemsiye görünümüne benzer. Sert kabuklu kozalakları olan çam fıstığı ağacının boyu ise yaklaşık olarak 20 metreye kadar ulaşabilir. Geniş bir tepesi bulunan çam ağaçlarından çam fıstıkları elde edilir. Çam fıstığı ağaçları genellikle de Akdeniz ikliminin görüldüğü ormanlık alanlarda yetiştirilir.

Çam Fıstığı Ağacı Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Çam fıstığı ağacı, 250 yıllık bir ömre sahiptir. Çam fıstığı ağaçları 25 ve 80 yaşları arasında en verimli dönemlerini yaşarlar. Toplanan kozalakların yetişmesi ise, yaklaşık olarak 3 yıl kadar sürer. Çam fıstığı hasadı genellikle en erken Kasım ayında yapılır. Çam fıstığı ağacı ise, genellikle 3 yılda bir olgunlaşır. Çam fıstığı ağacı, Türkiye genelinde en çok Bergama Kozak'ta yetişir. Aynı zamanda çam fıstığı ağacı, Türkiye genelinde Aydın, Antalya, Muğla ve Kahramanmaraş'ta yetişir.