Eğitim Çarpma Problemleri Nelerdir? Çözümleri İle Birlikte Çarpma İşlemi Problemleri

Çarpma Problemleri Nelerdir? Çözümleri İle Birlikte Çarpma İşlemi Problemleri

16.06.2021 - 14:34 | Son Güncellenme:

Tıpkı toplama, çıkarma ve bölme işlemlerinde olduğu gibi çarpma işlemleri de matematikte en çok işlenen konuların başında gelmektedir. İki sayının birbiri arasındaki çarpılması işlemi olarak bilinen çarpmalar matematikte x işareti veya. (nokta) ile gösterilmektedir. Özellikle dört işleme yönelik problemlerin çözülmesinde çarpmanın bilinmesi gerekir. Çarpma aynı zamanda matematiğin de temelini oluşturan konulardan bir tanesidir. Peki çarpma problemleri nelerdir? Çözümleri ile birlikte çarpma işlemi problemleri hakkında detayları derledik.

Çarpma Problemleri Nelerdir Çözümleri İle Birlikte Çarpma İşlemi Problemleri

Çarpma problemleri, iki sayının çarpımını içeren problemlerdir. Dört işleme yönelik pek çok problemlerde çarpma bilgisine ihtiyaç duyulur. Çarpmanın yalın halde çözüldüğü problemler de bulunmaktadır.

Çarpma problemleri nelerdir?

Minimum iki ve üzeri sayının çarpmasını içeren problemlere çarpma problemleri denir. Bu problemleri hesaplarken çarpım tablosundaki temel bilgilerden yararlanmak fayda sağlamaktadır. 3 haneli sayıların çarpımı sırasında daha kapsamlı bir çarpım işlemi yapılırken genellikle tek haneli iki sayının çarpımı çarpım tablosu üzerinden yapılır. Çarpma problemlerine yönelik örnekler konunun pekişmesini sağlayacaktır.

Çözümleri ile birlikte çarpma işlemi problemleri

1) 8 katlı bir iş hanında her kat 5 daire içerir. Handa bulunan dairelerin iki balkonu varsa hanın tamamında kaç balkon bulunmaktadır?

İşlemin çözümü için öncelikle handaki daire sayısı ile hanın kat sayısı çarpılır. 8x5=40
Daha sonra balkon sayısı ile elde edilmiş sonuç çarpılır. 40x2=80
Doğru yanıt; 80’dir.

2) Bir kafede toplamda 13 masa ve 12 sandalye bulunur. Bu duruma göre sandalyeler ve masalar toplamda kaç ayaktan oluşur?

Sorunun çözümü için öncelikle masa ve sandalyelerin dört ayaktan meydana geldiğini unutmamak gerekir.
13 masa ile 4 ayağın çarpımı: 54 eder.
12 sandalye ve 4 ayağın çarpımı: 48 eder.
Doğru sonuca ulaşmak için 54 ile 48 toplanır ve 102 sonucuna ulaşılır.