Eğitim Çeşme Baskını Nedir, Ne Zaman Olmuştur? Kısaca Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları

Çeşme Baskını Nedir, Ne Zaman Olmuştur? Kısaca Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları

29.04.2023 - 13:40 | Son Güncellenme:

5 ila 7 Temmuz 1770 yılları arasında Çeşme baskını, Rus ve Osmanlı donanması sırasında Çeşme Körfezi bölgesinde meydana gelmiş bir mücadeledir. Çeşme baskını hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

Çeşme Baskını Nedir, Ne Zaman Olmuştur Kısaca Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları

Osmanlı ve Rusya'nın arasında geçen savaşın bir parçası olan Çeşme baskının kazananı Rusya olmuştur. Osmanlı donanması bu baskın neticesinde yok edilmiştir. 

Haberin Devamı

 Çeşme Baskını Nedir, Ne Zaman Olmuştur?

 Çeşme baskını tarihler 1770 Temmuz ayının 5 ila 7 süre zarfında gerçekleşmiştir. Savaşın çıkma sebebi ise, Osmanlı ve Rusya'nın savaşı anında, Rusya devletinin, Osmanlı'dan Akdeniz bölgesindeki gücünü kırmak ve yok etmek istemesi sebebi ile ortaya çıkmıştır. Savaş yaklaşık 2 gün boyunca sürmeye devam etmiştir. Savaşın galibi Ruslar olmuştur.

 Uzun bir süre boyunca Osmanlı donanımsız kalmıştır. Bu savaşta Rusya'nın komutanı Kont Aleksi Orlov savaşı yönetmekteydi. Osmanlı devletinin komutanları ise, Cafer bey, Hasan paşa ve Hüsameddin paşa bulunmaktaydı.

 Kısaca Önemi, Nedenleri ve Sonuçları 

 Çeşme baskını savaşında, yaklaşık 11 bine yakın Osmanlı denizci askerleri vefat etmiştir. Rus askerlerindeki kayıp ise 700 kişiye tekabüldür. Osmanlı ordusunda olan Hüsamettin Paşa görevinden alınmıştır. Onun yerine Cafer Bey getirilmiştir. 

Haberin Devamı

 Önemi

5 Temmuz 1770 yılında çeşme limanını demirleyen Osmanlı donanmasının, Ruslar tarafından yakılma işlemiyle yok edilmiştir,

1768 tarihinde başlamış olan ve 21 temmuz 1744 tarihinde küçük kaynarca antlaşması sebebi ile biten Osmanlı ve Rus savaşının içinde yer almaktadır,

Yapılan bu antlaşma sayesinde Karadeniz Türk denizi olmaktan çıkmıştır. Osmanlı devleti ilk defa savaş tazminatı ödemiştir. Rus devletine ait savaş gemileri boğaz kıyılarında rahat bir şekilde geçmesine izin verilmiştir,

 Nedenleri

Rusya devletinin, Türkiye'deki denizleri ele geçirmesi gösterilmektedir. Ayrıca Rusya'nın ulaşmak istediği amaç Osmanlı donanmasını etkisiz hale getirip Akdeniz bölgesine rahatlıkla inmek istemesidir. 

 Sonuçları

Küçük Kaynarca antlaşması bu sebep ile 1744 tarihinde imzalandı.

Kırım bağsız ilan edildi.

Rusya devletine boğazlardan geçme hakkı tanındı.