Eğitim Çizgi Grafiği Nedir Ve Nerelerde Kullanılır?

Çizgi Grafiği Nedir Ve Nerelerde Kullanılır?

06.06.2021 - 20:56 | Son Güncellenme:

Çizgi grafiğini sürekli veriler ile oluşturmak mümkün olmaktadır. Kesikli veri türünde ise çizgi grafiği oluşturmak son derece yanlış bir seçim oluşturmaktadır. Bu anlamda çizgi grafiği konusun iyi anlaşılması ve uygun şekilde kullanılması önemlidir. Sizin için Çizgi grafiği nedir ve nerelerde kullanılır? Tüm detayları ile derledik.

Çizgi Grafiği Nedir Ve Nerelerde Kullanılır

Çizgi grafiğinin kullanımı özellikle finansal alanda çok sık kullanımı söz konusu olmaktadır. Bu bakımdan çok fazla insan tarafından incelenen ve araştırılan bir konu olma özelliği barındırmaktadır. Bu kapsam doğrultusunda çizgi grafiği konusunun anlaşılır bir şekilde ifade edilmesi çok önemlidir.

Çizgi Grafiği Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

İnsanlar tarafından çok fazla merak edilen çizgi grafiği çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda çizgi grafiğinin ne olduğu açıklaması: Kısaca devamlı olarak değişen verilerin eğilimlerinin belirli aralıklar ile gösterilmiş olduğu grafiğe çizgi grafiği denir.

Yatay ve düşey eksendeki sürekliliği olan verilerin değerlerini işaretleyerek, bu işaretli olan noktaların düz çizgiler ile birleştirilmesi neticesinde ortaya çıkan grafik türüne çizgi grafiği denilmektedir.

Çizgi grafiği aralıksız bir şekilde devam eden verilerin gösterildiği zamanlarda kullanılmaktadır.
Çizgi grafiği mevcut verilerin zaman aralığı içerisinde göstermiş olduğu değişiklikleri göstermek amacı doğrultusunda kullanılır. Ortaya çıkan bu veri değişikliklerini görsel şekilde daha kolay ve anlaşılır bir formda göstermek amacıyla kullanılır. Özellikle de aylar, çeyrekler yahut mali yıllar gibi verilerin zaman içerisinde değişim gösterdiği durumlarda çizgi grafiği kullanımı söz konusudur.

Çizgi grafiği; Ay, Çeyrek yahut mali yıl gibi düzenli olan dağılmış verileri göstermek amacıyla kullanılır. Yıl gibi bir zaman aralığını temsil eden bir birkaç, eşit olan aralıklı sayısal etiketlerin kullanılması durumunda kullanılır. Tarihleri belirli aralıklar ile ya da gün, ay yahut yıl, sayısı gibi temel birimleri görüntülemek amacı doğrultusunda çizgi grafik kullanılır.

Tüm bunlara örnek verilmesi gerekirse;

- Fabrikada bir ürünün saatlik, günlük gibi üretim düzeyini göstermek için,
- Bir bireyin yaşına göre kilo artışını göstermek için,
- Bir işçinin belirli bir zaman aralığında yapmış olduğu işi göstermek için,
- Bir bitkinin yıllara göre boyunda ortaya çıkan uzamayı göstermek için
- Bir sporcunun zamanla değişim gösteren performansını göstermek için
- Sıcaklık farkının günün saatlerine göre nasıl değiştiğini göstermek için,
- Bir şehrin aylara göre sıcaklık değişimini göstermek için,
- Her bir dairenin tüketmiş olduğu su, elektrik, doğal gaz gibi kaynakların miktarını göstermek için,
- Bir sınıfta öğrencilerin dönem boyunca ortaya koymuş oldukları başarılarının gösterilmesinde vb. çizgi grafiği kullanılabilmesi mümkün olmaktadır.