Eğitim Çokgenlerin Köşegen Sayısı Nasıl Bulunur?

Çokgenlerin Köşegen Sayısı Nasıl Bulunur?

14.05.2021 - 03:33 | Son Güncellenme:

Çokgen, bir düzlemde herhangi üçü doğrusal şekilde olmayan n tane noktayı ikişerli bir şekilde birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği kapalı şekiller olarak bilinir. n tane olan noktanın birleştirilmesi ile meydana getirilen bu çokgenler ngen olarak bilinir. Örneğin; üçgen, dörtgen gibi. Çokgen de bunu kapsayan bir tanımdır. Hepsini içerisine kapsar. Bu yazımızda çokgen köşesi nasıl hesaplanır gibi soruların cevabını ve çokgen ile ilgili bilgileri derledik.

Çokgenlerin Köşegen Sayısı Nasıl Bulunur


Çokgen, çok fazla kenarı bulunan bir geometrik şekil olarak tanımlanabilir. Doğrusal olmayan n tane noktadan meydana gelir. Kapalı şekiller olup doğru parçaları sayesinde ortaya çıkarlar.

Çokgen Nedir ve Ne İşe Yarar? Çokgen Hakkında Bilgi

Doğrusal olmayan kenar sayılarını doğru parçalarının birleştirmesi ile ortaya çıkar. Çokgenlerde ne kadar kenar sayısı varsa o kadar köşe vardır. Tüm kenarların uzunluğu ve açıları birbirine eşitse buna düzgün çokgen adı verilir. İç ve dış bükey çokgen olarak ikiye ayrılır. İçbükey konkav, dış bükey konveks olarak bilinir.

180 derecede büyükse içbükeydir, eğer küçükse dışbükeydir. Günlük hayatta da pek çok yerde, hemen hemen her gün görülen yerlerde çokgenler vardır. Hayatı bir parçası olarak bilinirler. Matematikte de sık sık kullanılan bu kavram, olmazsa olmaz noktalardan biri olarak bilinir. Sadece matematik değil, pek çok alanda (kimya, biyoloji, fizik... ) kullanılan terimler olarak bilinir.

Çokgenlerin Köşegen Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Çokgen köşesi bulma işlemi için kullanılan formül [ n. ( n - 3 ) )] / 2 olarak bilinir. Bu formül ile köşe sayıları bulunur. Örneğin n değeri 6 olduğu zaman yerine konulduğunda [ 6.3 )] / 2 olur. Bu işlemin sonucu 18 bölü 2 yani 9 olarak bulunur. Bu şekilde verilen sayıları yerine konulduğu zaman bu formül cevaba götürecektir.