Eğitim Denetim Nedir, Nasıl Yapılır? Denetim Faaliyetleri Nelerdir, Amacı Nedir?

Denetim Nedir, Nasıl Yapılır? Denetim Faaliyetleri Nelerdir, Amacı Nedir?

23.04.2021 - 01:33 | Son Güncellenme:

İşletmelerde çeşitli ekonomik faaliyetler bulunmaktadır. Yapılan çalışmaların ve faaliyetlerin gerçekleşmesinde çeşitli unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle işletmelerin faaliyetlerinin sorunsuz şekilde yürütülmesi için denetimlerin doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Denetimin ne olduğu da merak edilen kavramlar arasında yer alıyor. Denetim nedir, nasıl yapılır? Denetim faaliyetleri nelerdir, amacı nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Denetim Nedir, Nasıl Yapılır Denetim Faaliyetleri Nelerdir, Amacı Nedir

Denetim, işletmelerdeki ekonomik faaliyet ve olayların önceden belirlenen kriterlere uygunluğunun araştırılarak raporlanması anlamına geliyor.

Denetim Nedir, Nasıl Yapılır?

İşletmelerdeki ekonomik faaliyetler ve olaylara ilişkin açıklanan bilgiler önceden belirlenen kriterlere uyuyor mu diye araştırılır. İşletmelerin kriterlere uyduğu belirlenerek raporlama yapılır. Denetim kapsamında ekonomik faaliyetler ve kanıtlar tarafsız bir şekilde toplanır. İşletme faaliyetleri de kriterlere uygun olarak raporlanır.

Denetim türleri de farklılık göstermektedir. Konusu ve amacına göre denetim türleri üçe ayrılmıştır. Özellikle finansal denetim, usul denetimi ve performans denetimi ön plana çıkmaktadır. Denetim türleri statüsüne göre de değişiklik gösterir. Statüsüne göre iç denetim, kamu denetimi ve bağımsız denetim türleri bulunur. Denetimler belli başlı kurumların belirledikleri kriterlere göre yapılır. Denetim sürecinde firmaların faaliyetleri ve çalışmaları da göz önünde bulundurulur.

Denetim Faaliyetleri Nelerdir, Amacı Nedir?

Konusu ve amacına göre denetim faaliyetler dörde ayrılmaktadır. Bunlar ise faaliyet denetimi, mali tablolar denetimi, iç denetim ve uygunluk denetimidir. Faaliyet denetimleri işletme faaliyetlerinin verimliliğini ve etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılır. Mali tablolar denetimi finansal tabloların önceden belirlenen ölçütlere göre yapılmasını sağlar.

Uygunluk denetimi usul denetimi olarak da bilinir. İşletme yönetimi, yasama organı ve yetkin kurumlarda belirlenen yöntemler göz önüne alınır. İşletmelerin ilgili mevzuata uygun olup olmadıkları denetlenir. İşletmeye hizmet edilmesi amacı ile işletmelerin faaliyetlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi amacı ile iç denetimler yapılır.