Eğitim Denge Politikası Nedir? Kısaca Denge Politikası Osmanlı'yı Nasıl Etkilemiştir?

Denge Politikası Nedir? Kısaca Denge Politikası Osmanlı'yı Nasıl Etkilemiştir?

02.03.2021 - 16:12 | Son Güncellenme:

Osmanlı Devleti 1299 yılında Osman Bey tarafından kuruldu. Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yılında İstanbul'u fethetmesiyle yükselme dönemine geçti. Yaklaşık 250 yıl süren bu dönemden sonra sırasıyla duraklama ve gerileme dönemleri geldi. Osmanlı İmparatorluğu 19. yüzyılda eski gücüne kavuşmak için birçok reform yaptı ve dış politikada yeniliğe gitti. Denge politikası da bu yeniliklerden biridir. Denge politikası nedir ve Osmanlı'yı nasıl etkilemiştir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Denge Politikası Nedir Kısaca Denge Politikası Osmanlıyı Nasıl Etkilemiştir

 Osmanlı Devleti'nin denge politikası uygulamasının en büyük nedenlerinden biri savaşlarda kaybedilen topraklardır. İlk denge politikası izleyen padişah ise toplam 33 yıl tahtta kalan II. Abdülmecid'dir. II. Abdülmecid'den sonra tahta çıkan V. Mehmet de aynı politikayı izlemiş ve Osmanlı Devletinin yıkılmasını önlemeye çalışmıştır. 

Haberin Devamı

 Denge Politikası Nedir? 

 Denge politikası, Osmanlı Devletinin daha fazla toprak kaybetmemek için Avrupalı devletleriyle kurduğu ittifaklara verilen isimdir. Üst üste kaybedilen savaşlar ve bunun sonucunda ülkenin çok fazla toprak kaybetmesi bunda etkili olmuştur. Aynı zamanda sanayi devrimi de Osmanlı Devletini ekonomik açıdan çıkmaza sokmuştur. 

18. ve 19. yüzyılda Yeniçeri isyanları ve iç karışıklıklar ile mücadele eden Osmanlı Devleti, Avrupalı Devletlere karşı farklı bir politika izlemiştir. Bu politika doğrultusunda varlığını 90 yıl daha sürdüren Osmanlı Devleti, Mondros Antlaşması imzalandıktan sonra fiilen sona ermiştir. 

 Kısaca Denge Politikası Osmanlı'yı Etkilemiştir? 

 Osmanlı Devletinin Avrupa Devletlerine ve Japonya'ya karşı yürüttüğü denge politikası, 18. ve 19. yüzyılda kaybedilen toprakların bir kısmının geri alınmasını sağlamıştır. 

Haberin Devamı

 Avrupa Devletlerinin birbiriyle çıkar çatışmasına düşmesi de Osmanlı Devletinin yıkılmasını geciktirmiştir. Ancak aynı politika neticesinde I. Dünya Savaşında Almanya'nın yanında yer almak, Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasında büyük rol oynamıştır. I. Dünya Savaşında sonra Fransa, İngiltere, Yunanistan ve Rusya, ülke topraklarını işgal etmeye başlamış ve Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.