Eğitim Devirli Ondalık Sayıları Rasyonel Sayıya Çevirme Formülü Nedir?

Devirli Ondalık Sayıları Rasyonel Sayıya Çevirme Formülü Nedir?

11.05.2021 - 16:42 | Son Güncellenme:

Sayılar, devirli, ondalık, rasyonel ve tam sayı olmaz üzere gruplara ayrılır. Sayıları aynı zamanda kendi cinsinden faklı bir cinse çevirmekte matematik formülleri ile mümkündür. Matematik konuları içerisinde yer alan ve hemen her sınavda mutlaka sayı konusu sorularına yer verilen bu konu hakkında öğrenciler araştırma içerisine girer. Peki devirli ondalık sayı rasyonel sayıya hangi formül ile çevrilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Devirli Ondalık Sayıları Rasyonel Sayıya Çevirme Formülü Nedir

Devirli ondalık sayı, rasyonel sayının ondalık kısmındaki rakamların sürekli olarak ve belirli bir biçimde tekrar etmesidir. Ancak matematik formülleri sayesinde bu sayıyı rasyonel sayıya çevirmek mümkündür.

Haberin Devamı

Devirli Ondalık Sayıları Rasyonel Sayıya Çevirme Formülü Nedir?

Matematiğin karmaşık konularından biri olan sayı ve birbirine çevirme konusu, aslında basit bir kaç formülün öğrenilmesi ile oldukça kolay bir hale gelebilir. Devirli ondalık sayıyı da formül ile rasyonel sayıya çevirmek mümkündür. Bunun için öncelikle sayının tamamından devretmeyen kısmı çıkarılır. Bu kısım payı oluşturur. Payda kısmına ise devreden sayı kadar 9 ve devretmeyen kadar 0 atılır. Böylece rasyonel sayı oluşur.