Eğitim Dikdörtgenin Çevresi Nasıl Bulunur? Kısaca Dikdörtgen Çevresi Nasıl Hesaplanır?

Dikdörtgenin Çevresi Nasıl Bulunur? Kısaca Dikdörtgen Çevresi Nasıl Hesaplanır?

14.05.2021 - 03:46 | Son Güncellenme:

Geometri ve matematik alanında sıkça karşılaşılan geometrik şekiller bulunmaktadır. Bu şekillerden biriside dikdörtgendir. Çevremizde çok sayıda dikdörtgen şekle benzeyen cisimlere rastlayabiliriz. Birçok cismin şekli dikdörtgene benzemektedir. Tabi dikdörtgenin çevre hesaplamasıda oldukça önemlidir. Dikdörtgenin çevresi nasıl bulunur? Kısaca dikdörtgen çevresi nasıl hesaplanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dikdörtgenin Çevresi Nasıl Bulunur Kısaca Dikdörtgen Çevresi Nasıl Hesaplanır


Okul hayatında çoğu zaman dikdörtgen şeklin özellikleri ve yapısı soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca okul bittikten sonra girdiğimiz sınavlarda da dikdörtgen ile ilgili sorular karşımıza çıkabilmektedir. En çok sorulan soru ise dikdörtgenin çevre hesaplamasıdır. Oldukça kolay bir formülü kullanarak dikdörtgenin çevresinin ölçüsünü hesaplayabilirsiniz.

Dikdörtgen Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Dikdörtgen, karşılıklı olarak benzer olan ikişer kenardan oluşmaktadır. Toplam dört kenar vardır. Komşu olan kenarlar birbirine dik açıyla gelmektedir. Dikdörtgen şekil itibariyle iki kısa kenar ve iki uzun kenardan oluşmaktadır.

Çevremizde birçok cismin dikdörtgene benzediği görülmektedir. Gördüğümüz bu cisimlerin iki uzun kenarı ve iki kısa kenarı bulunmaktadır. Dikdörtgen bu özelliği ile oldukça kolay anlaşılan bir geometrik cisimdir.

Dikdörtgenin Çevresi Nasıl Bulunur?

Dikdörtgenin çevresini bulmak için bir formül bulunmaktadır. Bu formülü kullanarak dikdörtgenin çevresini rahatlıkla bulabilirsiniz.

Dikdörtgenin çevresini hesaplamak için öncelikle kısa kenarın ve uzun kenarın toplanması gerekmektedir. Bu toplama işlemi yapıldıktan sonra çıkan sonucun 2 katı dikdörtgenin çevresini ortaya çıkaracaktır.

Dikdörtgenin çevre hesabı formülü:

Kısa kenara x diyelim ve uzun kenara ise y diyelim.

Dikdörtgenin Çevresi = 2(x+y)

Verilen formül ile dikdörtgenin çevresini rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Bu formül oldukça pratiktir. Karşınıza çıkan sorularda bu formülü kullanarak sonuca kısa yoldan ulaşabilirsiniz.

Kısaca Dikdörtgen Çevresi Nasıl Hesaplanır?

​​​​​Dikdörtgenin çevresini bulmak için kısa kenar ile uzun kenarı toplandıktan sonra iki katını bulmak gerekmektedir. Bu yolla dikdörtgenin çevresini kolayca bulma şansınız bulunmaktadır.

Örnek Soru:

- Bir dikdörtgenin uzun kenarı 32 cm kısa kenarı ise 16 cm ise bu dikdörtgenin çevresi kaç cmdir?

Cevap: 2(32+16)

32+16 = 48
48×2 = 96

Görüldüğü üzere kısa kenar ile uzun kenarın ölçüsünü topladıktan sonra 2 katını almak gerekir.