Eğitim Dikdörtgenler Prizması Hacmi Ve Yüzey Alanı Nasıl Bulunur?

Dikdörtgenler Prizması Hacmi Ve Yüzey Alanı Nasıl Bulunur?

14.05.2021 - 03:48 | Son Güncellenme:

Geometri konusu olan prizma kavramı ile günlük hayatta karşılaşmak her zaman ve her yerde mümkündür. Kullanılan günlük eşyalardan, çözülen bulmacalarda bile prizma ve prizma çeşitlerine denk gelmek olanaklıdır. Dikdörtgenler prizması hakkında pek çok konu merak konusu olmaktadır. İşte sizler için dikdörtgen prizması, dikdörtgen prizmasının hacmi ve benzeri konular hakkında ilgiyle okuyacağınız bilgileri derledik. Dikdörtgen prizması hacmi ve yüzey alanı nasıl bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dikdörtgenler Prizması Hacmi Ve Yüzey Alanı Nasıl Bulunur


Dikdörtgenler prizması geometrik bir kavramdır. Bu geometri konusu hakkında yani dikdörtgenler prizması ile ilgili faydalı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Dikdörtgenler Prizması Hacmi Ve Yüzey Alanı Nasıl Bulunur?

Dikdörtgenler prizması geometrinin bir kavramı olmakla birlikte aslında günlük yaşamda kullanılan çok sayıda eşya ve nesnenin de formudur. Örneğin, kibrit kutusu, kitap, cep telefonu, tabletler dikdörtgenler prizması formunda eşyalardır. Dikdörtgenler prizması nedir sorusunun cevabına bakacak olursak; dikdörtgenler prizması tüm yüzeyleri dikdörtgen şeklinde olan prizmalara denmektedir. Başka bir anlatımla altı adet dörtgensel bölgenin birleşmesiyle meydana gelen geometrik şekle dikdörtgenler prizması adı verilmektedir.

Anlaşıldığı üzere dikdörtgenler prizmasının 3 boyutlu yapısı olduğu söylenebilir. Yani dikdörtgenler prizmasının karşılıklı yüzeyleri birbirine eş ve paralel durumdadır. Bunun yanında dikdörtgenler prizmasında karşılıklı ayrıtları da birbirine paralel ve karşılıklı ayrıtlarının uzunlukları birbirine eşittir. Dikdörtgenler prizmasının hem alan hem de hacim hesaplamasının yapılması mümkündür. Ancak öncelikle dikdörtgenler prizmasının özelliklerini sıralamak gerekmektedir:

Haberin Devamı

Dikdörtgenler prizmasının 2 adet taban sayısı vardır.

Dikdörtgenler prizmasının 4 adet yanal yüzey sayısı vardır.

Dikdörtgenler prizmasının 6 adet yüz sayısı vardır.

Dikdörtgenler prizmasının 8 adet köşe sayısı vardır.

Dikdörtgenler prizmasının 4 adet yanal ayrıt sayısı vardır.

Dikdörtgenler prizmasının 8 adet taban ayrıt sayısı vardır.

Dikdörtgenler prizmasının 12 toplam ayrıt sayısı vardır.

Dikdörtgenler prizmasının hacmini hesaplamak için uygulanması gereken formül şudur: V = a x b x c Hacim hesaplamak için kullanılan bu formülde harflerle ifade edilenler ise şöyledir. a x b eşitliğine Ta denir, burada c harfi ise yüksekliği ifade eder. O halde bu formül şöyle ifade edilir: V = Ta x c
Dikdörtgenler prizmasının hacmini hesaplamak için kullanılan formül ise şöyledir: A = 2 x ( ab + bc + ac) Bu formülde A, alanı ifade eder. a, b, c harfleri ise kenarları göstermektedir.