Eğitim Dinleme Türleri Nelerdir? Etkili Ve Etkisiz Türleri Konu Anlatımı

Dinleme Türleri Nelerdir? Etkili Ve Etkisiz Türleri Konu Anlatımı

05.06.2021 - 15:43 | Son Güncellenme:

Dinleme, sözlü iletişimin bir parçasıdır. Dinleme aynı zamanda Türk Dili ve Edebiyatının bir konu başlığıdır. Dinleme, iletişim biliminin de alanına girmektedir. İşte, dinleme türleri nelerdir, etkili ve etkisiz dinleme türleri ve konu hakkında detayları derledik.

Dinleme Türleri Nelerdir Etkili Ve Etkisiz Türleri Konu Anlatımı

 Dinleme türleri nelerdir, etkili dinleme ve etkisiz dinleme türlerini, konu anlatımı ve tüm ayrıntılarını bu yazımızda okuyabileceksiniz.

Haberin Devamı

 Dinleme Türleri Nelerdir?

 İnsanlar konuşarak anlaşan varlıklardır. Konuşmak ve dinlemek karşılıklı ve etkileşim içinde gerçekleşmektedir. İletişim ve öğrenmenin temel yollarından birisi dinlemedir. Dinleme, gelen iletiyi doğru bir şekilde algılama, anlama, yorumlama ve değerlendirme gibi süreçleri içermektedir. Dinlemenin de türleri bulunmaktadır. İlk ayırım " etkili ve etkisiz dinleme " şeklindedir. Bunlardan etkili iletişim türleri ise şunlardır.

Aktif Dinleme; katılımlı dinleme de denilen bu dinleme türünde soru ya da görüşlerin konuşmacıya iletilmesi ve böylece konuşanla iletişim kurulması esasına dayanır.

Pasif Dinleme; katılımsız dinleme olarak da adlandırılan bu dinleme türünde konuşmacının dikkatinin dağıtılmaması baz alınarak dinleyenlerin katılmaması öngörülmektedir. Buna da katılımsız dinleme denir.

Haberin Devamı

Eleştirel Dinleme;

Yaratıcı Dinleme;

Seçici Dinleme; bu dinleme türünde dinleyen ihtiyaç veya ilgisine göre seçim yaparak dinler.

Not Alarak Dinleme; dinlenenin daha kolay anlaşılması için ya da hatırlanması amacıyla not alınarak dinleme yöntemine denir.

Empati Kurarak Dinleme; bu dinleme türünde dinleyen bir an kendini konuşanın yerine koyara, hangi duygu ve düşünceleri hissettiğini anlamaya çalışarak dinleme faaliyetine girer.

Etkili Ve Etkisiz Türleri Konu Anlatımı

 Açıklandığı üzere esas olarak iki tür dinleme vardır. Bunlardan ilki "etkili dinleme" dir. Etkili dinleme, belli bir amaç gözetilerek yapılır. Bu niteliği gereği etkili dinleme, öğrenme yollarından birini oluşturmaktadır. İşte öğretim sürecinin başarı ile amacına ulaşabilmesi ancak etkin dinleme ile mümkündür. Etkin dinleme türleri yukarıda sayılmıştır.

 İşitme sadece sesin kulak tarafından algılanmasıdır. Yani işitmeden aslında kulak tarafından algılanan sesi çözümlemek için özel bir çabaya ihtiyaç yoktur. Halbuki dinlemede, işitilenin düşünülmesi, bilinçli olarak değerlendirilmesi söz konusudur. İşte bu sebeple dinlemenin doğru olarak gerçekleşmesi önemlidir. Çünkü günlük hayatta da iletişim büyük oranda sözle sağlanmaktadır. Etkili dinleme çoğu kez bir hazırlık süreci gerektirir. Etkili dinlemenin bazı ilkeleri vardır. Bu ilkelerin uygulanarak etkili dinlemenin gerçekleşmesi mümkündür.

Haberin Devamı

 Etkisiz olarak adlandırılan dinleme türleri ise Yetersiz dinleme, Kalıplaşmış dinleme, Yüzeysel Dinleme, Görünüşte Dinleme, Seçerek Dinleme, Duyguya Saplanarak Dinleme, Savunucu Dinleme ve Tuzak Kurucu Dinleme.