Eğitim Dispanser Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Dispanser Nereye Denir?

Dispanser Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Dispanser Nereye Denir?

12.06.2021 - 05:11 | Son Güncellenme:

Dilimize Fransızcadan geçmiş olan dispanser kelimesi, hastaların ayakta tedavi edildiği sağlık kurumu demektir. Bu sağlık kurumları yataklı değildir ve çoğunlukla hastalardan muayene ücreti talep edilmez. Ülkemizde ilk dispanser 1929 yılında İstanbul'un Eyüp semtinde açılmıştır. Dispanser nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Dispanser nereye denir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dispanser Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Dispanser Nereye Denir

Dispanser kelimesi orijinal dilinde ''dispensaire'' şeklinde yazılır. ''Dispens'' kelimesi ilaç vermek ve muayene etmek demektir.

Dispanser Nedir, TDK sözlük anlamı ne demek?

TDK'ya göre dispanser, içerisinde yatak bulunmayan, hastaların ayakta tedavi edildiği, sağlık ocağı manasına gelir. Her dispanserde bir aile hekimi ve bir hemşire bulunur. Dispanserlerin kurulma amacı hastanelere giden hasta sayısını azaltmaktır. Gerekli durumlarda dispanserlerde de aşı ve kan tahlili yaptırılabilir.

Dünyada ilk dispanserler Fransa ve İtalya'da kurulmuştur.

Dispanser Nereye Denir?

Günümüzde, sağlık ocağı olarak adlandırılan kurumlara dispanser denir. Bununla birlikte sadece verem hastalığının tedavisinin yapıldığı dispanserler de mevcuttur. Bu dispanserlerin diğer sağlık ocaklarından farkı, buralarda sadece verem hastalığına bakması ve yataklı olmasıdır.