22.04.2021 - 03:17 | Son Güncellenme:
Bilindiği üzere demokrasi halk egemenliğini esas alan bir yönetim şeklidir. Halkın yani, ülkenin mensubu olan insanların egemenliğini bizzat olarak doğrudan doğruya kullandığı demokrasi çeşidi, doğrudan demokrasidir. Bu demokrasi çeşidine örnek olarak Sovyet demokrasisi gösterilebilir.
Doğrudan Demokrasi Ne Demektir?
Bu yönetim şeklinde temel amaç halkın yine bizzat halk tarafından yönetilmesi esas alınır. Doğrudan demokraside alınacak kararlar direkt olarak yurttaşların oyları ile belirlenmekte ve kararlar oy çokluğu ile alınmaktadır. Yani ilgili şehrin halkı bizzat karar alınmasında etkili olmaktadır. Demokrasinin uygulanması bakımında avantajı olan bu yönetim şeklinin zaman bakımından da dezavantajları bulunmaktadır.
Doğrudan demokrasinin tarihte Yunanlar tarafından ortaya çıktığı bilinmektedir. Eski Yunan şehirlerinde bu yönetim şeklinin uygulanarak bütün vatandaşların kararlara katılması ve fikirlerini beyan etmesi sağlanırdı. Bu demokrasi modelinin kullanılmasındaki amaç alınacak kararlarda tüm şehir insanlarının da fikrinin alınmasının istenmesiydi. Ancak tam manasıyla doğrudan demokrasi uygulanmamıştır. Çünkü kadınlara ve kölelere oy kullanma ve fikir beyan etme hakları verilmemiştir.
Doğrudan Demokrasi Nasıl Uygulanır?
Doğrudan demokrasilerin uygulanması, alınacak tüm kararlara bizzat vatandaşların doğrudan doğruya katkıda bulunmasını içermektedir. Yani alınacak kararlarda vatandaşları temsil eden kişilerin fikri değil, tüm halkın fikri baz alınmaktadır. Bu yönetim şeklinin uygulanması için arada bir halk temsilcisi kullanılmamalıdır. Yoksa doğrudan demokrasiden söz edilemez.